Eesti Kunstiakadeemia professor David Vseviov, vandeadvokaat Jüri Raidla ja ettevõtja Olari Taal arutlesid Kuku raadio iseseisvuspäeva saates Eesti koostöö kogu välja töötatud Eesti ühishuvi ja koostöö deklaratsiooni ja riigi tuleviku teemadel.

Kõik kolm leidsid, et miskipärast arvavad inimesed, et riik on midagi nendest väljapoole jäävat. Vseviov ütles, et inimesed peaksid oma riiki suhtuma samamoodi, kui muudesse oma asjadesse. Raidla hinnangul ei aktualiseerita oma riigi tähendust, sest kena eluga ollakse harjutud.

Vseviovi sõnul on praegu tekkinud oht, et demokraatia lörtsitakse ära. Ta tõi näiteks mitmed viimase aja hääletused, mis võivad viia selleni, et tõeliselt oluliste hääletuste ajal ei tule inimesed enam valimistele.

Vseviov lisas samas, et praegu ei näe tema neid hirmuäratavaid ohte, mis olid Eestis õhus 1930-ndatel aastatel.

Eesti ühishuvi ja koostöö deklaratsiooni kohta märkis Vseviov, et selle eesmärk on leppida kokku põhimõtetes, mille alusel saaks olulisi otsuseid langetada. Ta tõi näiteks, et enne iga otsust tuleks mõelda, kas see samm võib olla omariiklusele ohuks. Vseviovi sõnul on praegu vaja loobuda populistlikest lubadustest ja n-ö laev sadamasse viia.