Linnavalitsus langetas Võru vene gümnaasiumi tulevikku puudutava otsuse eelmisel nädalal ning ootab järgmisel nädalal kogunevalt linnavolikogult selle heakskiitu, kirjutab Võrumaa Teataja.

Kava kohaselt lõpetab vene gümnaasiumi eeloleval kevadel viimane lend ning tulevast sügisest kannab õppeasutus Võru vene põhikooli nime. Värskele põhikoolile on õppeaasta 2009/2010 esimene ja ühtlasi viimane: esimest klassi sügisel ei avata ning kevadel saadetakse kool sootuks laiali.

Et omavalitsus peab taga­ma lastele põhikoolikoha, pakutakse vene lastele võimalust jätkata õpinguid Võru 1. põhikoolis. „Loomulikult toimub see koos vastavate tugisüsteemide rakendamisega,” ütles abilinnapea Innar Mäesalu.

Vene kooli 7.-9. klassi õpilaste tarbeks luuakse 1. põhikoolis vene õppekeelega liitklass, nooremad lapsed pannakse õppima koos eesti lastega. Noorematelt vene emakeelega lastelt eeldatakse paremat eesti keele tundmist, vajaduse korral antakse aga neilegi võimalus õppida osa aineid vene keeles.

„See on koolikorralduslik küsimus,” lausus vene gümnaasiumi direktor Helle Rebane. Ettevaatlikuks ei tee teda vene lapsed, kes paisatakse uude keskkonda, vaid see, kuidas saavad hakkama pedagoogid.

„Kõige hullem on pedagoogidega. Eesti pedagoogid peavad mõistma, et nad [vene lapsed] õpivad võõrkeeles,” ütles Rebane.

Tema sõnul kurdavad paljud Võrus elavad venelased, et eestlaste jutt on nende jaoks arusaamatu. „Eestlased räägivad väga kiiresti,” lausus Rebane.

Teadmatus tuleviku suhtes valitseb ka Võru 1. põhikoolis. „Algul oli see natuke ehmatav,” ütles kooli direktor Helve Sibul. Kuidas kool 26 vene lapse „seedimisega” hakkama saab, on raske ennustada.

Sibul usub, et õpilased saavad hakkama. „Meie koolis on praegugi 30 venekeelset õpilast ja nad saavad imehästi hakkama,” kiitis ta. Linnavalitsus on lubanud leida raha tugiisikute palkamiseks, kes aitavad vene lastel paremini kohaneda.