“Olukord on jabur, sest paljud inimesed ärkavad varasel hommikutunnil, kuid peavad jõude olema, kuna tööpäev algab alles kell kaheksa, kui päike on juba kõrgel,” rääkis Raid.

Raid peab vajalikuks saavutada maakondlik kokkulepe, et kõik teenindusasutused nihutaks oma tööpäeva alguse tunni võrra ettepoole, kirjutab Võrumaa Teataja.

Võru linnavalitsus arutas Raidi üleskutset eile hommikul, kuid ühtse seisukohani ei jõudnud, ütles linnavalitsuse suhtekorraldaja Urmas Paidre. Tema sõnul jõudis linnavalitsus veendumusele, et tööpäeva alguse nihutamine varasemale kellaajale sõltub valitsuse, mitte kohaliku võimu otsusest.

Paidre sõnul ei saa linnavalitsus sundida teenindusasutusi alustama tööpäeva tunni võrra varem. Kui näiteks linna lasteaiad alustavad tööd kell seitse, pole lastevanematel linnas kella kaheksani millegagi aega täita.

Kui peaks juhtuma vastupidi, et ettevõtted alustavad tööd kell seitse ning lasteaiad tund hiljem, pole vanemad nõus sellega, et lapsed peavad omapäi päevakodusse minema, kuna nemad on juba tööl.

Linnavalitsus lasteaedu lahtiolekuaegade osas millekski kohustada ei saa ning selleks pole Paidre hinnangul ka põhjust. Tööpäeva algus- ja lõppaega saab tema kinnitusel muuta vaid siis, kui seda teevad kõik ettevõtted.

Võru maakonnas on alanud vaikne üleminek suveajale. Nii otsustas Võru maavanem, et maavalitsuses kestab tööpäev kuni 31. augustini kella 7.30-16. Maavanem Mait Klaasseni sõnul oli selle otsuse tegemise põhjus üks: inimestel jääb õhtul rohkem vaba valget aega.

Maavalitsusega sama teed läks ka Haanja vallavalitsus, kus vallavanem Juri Gotmansi teatel kestab tööpäev samuti kella 7.30-16.

Riigikogu liige Jüri Kaver loodab, et valitsus võtab veel selle suve alguseks, juuniks, vastu otsuse, mis kehtestab Eestis taas suveaja ning toob tööpäeva alguse tunni võrra ettepoole.

“Oleme seda Isamaaliidu juhatuses ja fraktsioonis arutanud ja vastukajad on olnud positiivsed,” ütles Kaver. “Oleme nagu valged varesed Euroopas.” Kaveri sõnul pole loogiline, et Eesti kellaaeg erineb naaberriikide ajast põhjas ja lõunas.

Tartu ettevõtjad tegid eelmisel nädalal linnavalitsusele ja maakonna omavalitsustele ettepaneku alustada maist tööpäeva praegusest tund varem, et inimestel jääks suve htuti rohkem valget vaba aega.

Tartu Toome Rotary klubi koostanud pöördumises, millele on alla kirjutanud 23 ettevõtte juhid, soovitakse, et tööpäev algaks kõigis ettevõtteis ning linna- ja riigiasutustes tunni võrra varem 1. maist kuni 1. oktoobrini.

Tartu abilinnapea Hannes Astok leidis, et ettevõtjate ettepanek on väga praktiline ja väärib kaalumist, sest praegu jääks suvepäev väga lühikeseks. “Oleme valmis kaaluma seda, mis meist sõltub, näiteks ühistranspordi korraldust ja koolide-lasteaedade töö algust,” kinnitas Astok.