“Arvestades rahva enamuse soovi, peab riigikogu muutma menetluses olevat vanemahüvitise seadust selliselt, et kõigile vanematele makstaks võrdset vanemahüvitist. Nõuame, et hüvitise maksmise periood pikeneks pooleteise aastani,” seisab meeleavaldajate poolt riigikogule ja valitsusele edastatud pöördumises.

Meeleavalduse korraldasid Keskerakonna noortekogu ja ühendus Noored Sotsiaaldemokraadi, sellega liitusid Noor-Isamaa, liikumine Eesti Lapse Eest, Eesti Lasterikaste Perede Liit, MTÜ Zapakazz, Eesti Puuetega Laste Vanemate Liit ja Eesti Naisteühenduste Ümarlaud.

Kohal olid ka Reformierakonna noortekogu liikmed, kes on kõigile võrdse vanemapalga vastu. Valitsusliidu juhtpoliitikud ei läinud meeleavaldajatega väitlema.

Veidi üle poole tunni kestnud meeleavaldus kulges rahulikult. Selles osalejad kandsid oma nõudmisi toetavaid plakateid ja skandeerisid samasisulisi loosungeid. Meeleavaldusel osales kümmekond lapsevankritega noort ema.

Võrdse vanemahüvitise taotlejad kinnitasid pöördumises, et esindavad kümnete tuhandete Eesti vanemate ning sadade tuhandete Eesti elanike tahet.

“Meie meeleavalduse taga seisab kaks kolmandikku eesti rahvast, kes on veendunud, et vanemahüvitise eelnõu praegusel kujul on ebaotstarbekas, ei täida oma eesmärki ning kinnistab Eesti ühiskonnas niigi valitsevat sotsiaalset ebavõrdsust,” lisasid nad pöördumises.

Nad süüdistasid valitsust soovis panna lastele külge hinnasilte, samuti selles, et praeguse eelnõu järgi saab enam kui poole hüvitise maksmiseks planeeritud summast jõukam viiendik peredest.

“Samal ajal peavad paljud tudengipered ja väiksema sissetulekuga perekonnad leppima vaid miinimumpalga suuruse hüvitisega. Sellise sotsiaalse ja majandusliku ebaõiglusega meie leppida ei saa,” seisab pöördumises.

Ühtlasi nõudsid meeleavaldajad, et valitsus peab kiiresti leidma võimalusi tõsta praeguseid väikseid lastetoetusi.

Res Publica, Reformierakonna ja Rahvaliidu koalitsiooni algatatud vanemapalga seaduse eelnõu järgi hakkab lapsevanemale makstav toetus sõltuma eelnevalt saadud palgast. Seadus jõustub eelnõu järgi järgmise aasta 1. jaanuarist.