Liikumine Eesti Lapse Eest (ELE) ühineb Noorte Sotsiaaldemokraadide ja Keskerakonna Noortekogu korraldatava meeleavaldusega vanemahüvitise seaduseelnõu vastu, nõudes, et riigikogu arvestaks valitsusväliste organisatsioonide parandusettepanekutega.

“Kuigi ELE ei seo ennast ühegi poliitilise parteiga, ületab avaliku arvamuse ja valitsuskoalitsiooni kavatsuste terav konflikt vanemahüvitise asjus kitsalt erakondlikud piirid ja puudutab kogu Eesti ühiskonda,” teatas ELE juhatuse liige Marina Maran Delfile.

ELE tähelepanekul on vanemahüvitise seaduse avalik arutelu toonud erakordse selgusega esile, et valdav osa Eesti ühiskonnast peab vanemahüvitise praegust eelnõu Eesti tänaseid olusid arvestades ebaõiglaseks ja ebaotstarbekaks rahakasutuseks.

”Olukorras, kus Eesti riik paistab silma Euroopa suurima kihistumisega ja rohkem kui pooled lastega pered maadlevad toimetulekuraskustega, kavatseb valitsus kulutada iibe tõstmise sildi all sadu miljoneid kroone riigieelarve raha hästi toime tulevate inimeste tulude hüvitamiseks,” nentis Maran.

ELE leiab, et sedavõrd mahukaid ressursse nõudev samm peab lähtuma eelkõige lapse huvidest ja vastama võimalikult täpselt võimalikult paljude perede vajadustele. “Ainult nii saab ta anda peredele laste sünniks vajaliku turvatunde,” nentis Maran.

ELE on teinud riigikogule ettepaneku pikendada vanemahüvitise maksmist lapse 1,5 aastaseks saamiseni ja vähendada selle katteks hüvitise ülemmäär ühe keskmise palgani. Ettepanekut on toetanud kümned ühiskondlikud organisatsioonid ja erialaühendused, teiste hulgas Eesti Lastearstide Selts, Eesti Lastekaitse Liit, Eesti Õpetajate Liit, SA Eesti Lastefond, Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon, Eesti Inimõiguste Instituut jpt.

“Nagu teada, ei ole riigikogu sotsiaalkomisjonil kavas neid ettepanekuid isegi arutada,” tähendas Maran. “Nõuame laste huvide esikohale seadmist ja kodanikeühenduste parandusettepanekute arvestamist. Ühtlasi soovime meeleavaldusel osaledes valitsusele ja Riigikogule meelde tuletada, et rohkem lapsi saab sündida vaid siis, kui riik hoolib ka juba sündinud lastest ja pakub peredele senisest oluliselt enam tuge laste kasvatamisel.”

Meeleavaldus Tallinnas Toompea lossi ees algab kolmapäeval kell 16.00.