Kurt poiss Erik sai maakondlikul inglise keele olümpiaadil kõigist kuulvatest lastest parema tulemuse ja pidanuks saama esikoha, kuid viiest Viljandimaa õpetajast koosnev žürii otsustas ta esikohast ilma jätta, kuna poiss on kurt ja ei saanud olümpiaadi kuulamisosa kaasa teha.

„Asjaolu, et senimaani on hariduslike erivajadustega õpilasi osalenud olümpiaadidel väga vähe või et puuduvad üleriiklikud normatiivid olümpiaadide korraldamiseks, ei saa olla põhjuseks puudega õpilase diskvalifitseerimiseks. Ammugi ei saa olla lubatav poole võistluse pealt võistluse tingimuste muutmine selliselt, et puudega inimene satub algsete tingimustega võrreldes ebasoodsamasse olukorda või arvatakse ta sootuks üldarvestusest välja. Konkreetsel juhil aga nii käituti, puudega laps sattus ebasoodsamasse olukorda kui hariduslike erivajadusteta õpilased ning tegemist on seega puudega inimese diskrimineerimisega,“ kirjutas Pakosta.

„Hea tava kohaselt ei muudeta võistlusreegleid pärast tulemuste ilmnemist, näiteks et kui alguses oli kokku lepitud, et esimesena finišijoone ületanud võistleja saab kuldmedali ka siis, kui tema stardijoon oli edasi lükatud puude tõttu – siis ei saa pärast võistlust otsustada, et kuldmedali saab ikka teisena finišijoone ületanu,“ lisas ta.

Kui õpetajate žürii keeldub kurdile poisile esikohta andmast, soovitab Pakosta pöörduda õiguskantsleri poole.

Vaata võrdõigusvoliniku arvamusavaldust täismahus siit!