Uus asukoht on lootustandev märk, et vanglaprojekt viiakse Maardust ära, leiab logistikaettevõte Vopak E.O.S.

Riigi Kinnisvara AS kuulutas otsingu alternatiivsete kruntide leidmiseks 26. aprillil ja valis võimaliku parima krundi välja laekunud 23 pakkumise seast.

Vangla uue asukohaga annaksid võimud rohelise tule Vopak E.O.S.i 400 miljoni kroonisele (25,6 miljonit eurot) investeeringule Termoili terminali, mis hetkel on olude sunnil viibinud. “Investeeringuid on vaja kohe, et hoida ettevõtte ning terve Eesti logistikasektori konkurentsivõimet,” leiab ettevõte.

“Samas kaalume projekti mõnede uude asukohta mitteüleviidavate kulutuste kompenseerimist, mida Riigi Kinnisvara AS (RKAS) ja võimud on seni algse vanglaprojekti arendamisel teinud. Uus asukoht on väga hea põhjus, et RKAS kaaluks uuesti Vopak E.O.S.’i pakkumist mahus 20 miljonit krooni (1,28 miljonit eurot), mille RKAS esialgu tagasi lükkas,” seisab ettevõtte avalduses.

Vopak E.O.S. ja RKAS alustasid läbirääkimisi suvel, et saavutada kompromisslahendus vaidlusi tekitanud uue Tallinna Vangla arendamises Vopak E.O.S.-i kütusteterminali ja -torujuhtme ning transiidile olulise sõlmpunkti Maardu raudteejaama ohutsooni.

Riik ja RKAS on ministeeriumi teatel kasutanud vangla ehituse ettevalmistamiseks seni umbes 20 miljonit krooni. „Riigil ei ole võimalik ühe eraettevõtte huvides nii suurt summat maksumaksja raha maha visata,“ selgitas ministeerium.