Voodikohtade nappus tekkis väeosas nädala alguses, kui sinna saabus 84 uut noorsõdurit. Koos uutega on pataljonis praegu 398 ajateenijat, kuid voodikohti vaid 320.

Pärnu Postimehe andmetel said veebruaris vabanevad ajateenijad juba eelmise aasta lõpus teada, et nad peavad teenistuse viimased kaks kuud lumises ja külmas metsas õppustel mööda saatma.

Sellest said teada ka nende 70 ajateenija vanemad, kes helistasid juba esmaspäeval ajalehetoimetusse ja kurtsid, et ei julge nädalavahetuseks linnaloa saanud poegi enam väeosasse tagasi saata. Seda enam, et termomeeter näitas siis 30 miinuskraadi.

Pärnumaal Potsepal, kus asub pataljoni üks väljaõppepaiku, on viimastel päevadel olnud 10 külmakraadi ringis.

Kolmapäeva keskpäeval istus osa rühmast keset härmas metsa oma sõjaväekiivritel ja kuulas rühmavanem Gert Killingu selgitust praktilise õppuse kohta, mis peagi järgnes. Rühmavanem Killing tunnistas, et esmaspäeval, kui buss nad metsa maha pani ja tuli hakata laagripaika ette valmistama, oli kõige raskem. “Aga tööd tehes külm polnud ja umbes tunniga said telgid üles. Öine aeg ei ole üldse probleem. Meeskond on telkides, ahjud on sees, köetakse.”

Killingi kinnitusel pole veel ükski ajateenija külma tõttu haigeks jäänud, küll aga piinanud paari meest kõhuhäda. Rõivastuseks on kaitseväelastel voodriga talvevorm, mille alla lubatakse kampsun panna. Vormi peal on maskeerimisülikond ning jalas talvekummikud, millel vilt sees.

Pärnu üksik-jalaväepataljoni staabiülem leitnant Sten Allik ütles Pärnu Postimehele, et külmade ilmade tõttu pole väliõppusi katkestatud. Voodikohtade nappusega pole sel aga tema sõnul mingit pistmist, sest õppeplaani järgi läinuks mehed metsa igal juhul. Reedeti tuuakse ajateenijad väeossa, kus nad saavad enne nädalavahetuseks kojuminekut saunas käia.

Kaitsejõudude peastaabi pressijaoskonna staabiohvitser, nooremleitnant Andres Sang ütles, et täpselt samasuguse õppeplaani järgi käib väljaõpe ka teistes väeosades. Väliõppusi viiakse praegu läbi ka Viru Üksik-jalaväepataljonis ja Üksik-vahipataljonis Tallinnas, ütles Sang reedel ETAle.

Ka kaitseministeerium ei leidnud neljapäeval, et Pärnu üksik-jalaväepataljoni väliõppused oleksid mõne seaduse või eeskirjaga vastuolus.

Ministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko märkis, et selles pole midagi tavapäratut, sest väliõppused moodustavad suure osa väljaõppest.