"Lähtun oma tegevuses kehtivate seadustega volinikule antud pädevusest. Voliniku ülesanded on sätestatud võrdse kohtlemise seadusega ja soolise võrdõiguslikkuse seadusega. Voliniku ülesandeks on muuhulgas anda arvamus ehk õiguslik hinnang võimaliku diskrimineerimise toimumise kohta," ütles Sepper ERR-i uudisteportaalile.

"Põhiseadus kehtestab laiema diskrimineerimise keelu. Inimesel on võimalik pöörduda asjades, kus volinikul pädevus puudub, otse kohtusse või töövaidluskomisjoni, samuti õiguskantsleri poole," täpsustas volinik.

"Selleks, et anda arvamus võimalikus diskrimineerimise asjas, on volinikul võrdse kohtlemise seaduse alusel õigus saada teavet kõikidelt isikutelt, kes võivad omada diskrimineerimisjuhtumi asjaolude selgitamiseks vajalikku informatsiooni, ja nõuda kirjalikke seletusi võimaliku diskrimineerimise asjaolude kohta, samuti dokumentide või nende koopiate esitamist tema määratud tähtaja jooksul. Teabe saamise õigus hõlmab ka andmeid töötajale arvutatud, makstud või maksmisele kuuluva tasu, tasustamise tingimuste ning muude hüvede kohta," selgitas Sepper.

Sepper algatas Saaremaa kolme päeva jooksu korraldajate Tõnu Vaheri ja Helen Jürjo suhtes menetluse septembri lõpus, pannes neile süüks rassistlikke eelarvamusi ja diskrimineerimist.

Volinik nõudis jooksu korraldajatelt selgitust, mis asjaoludel lükkasid nad tagasi Aafrika riikidest pärit jooksjate osalemispalved, ja miks nad leiavad, et jooksjate tegelik eesmärk oli saada sissesõiduluba Euroopa Liitu.

Eesti Evangeelse Luterliku kiriku Saarte praostkonna praost Veiko Vihuri saatis eile ajakirjandusele avalduse, milles nõudis võrdõiguslikkuse voliniku Mari-Liis Sepperi ametist lahkumist. Praosti hinnangul kuritarvitab Sepper oma volitusi ja alandab kodanikke.