Šeini umbusaldamise poolt hääletas 35 saadikut, Keskküla umbusaldamise poolt oli 33 ning Tarumi umbusaldamise poolt 34 saadikut.

Umbusaldusavalduse läbiminekuks oli vaja volikogu häälteenamuse toetust ehk vähemalt 33 häält.

16 koalitsioonisaadikut esitas umbusaldusavalduse volikogu 24. jaanuari istungil, tuues põhjuseks Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsiooni võimuletuleku järel muutunud jõudude tasakaalu ning soovi võtta poliitiline vastutus linnavolikogu töö eest.

Šein kuulub volikogu Mõõdukate fraktsiooni ning Keskküla ja Tarum on Isamaaliidu fraktsiooni liikmed.

Mõõdukate fraktsiooni liige Mart Meri nimetas umbusaldust demokraatia rikkumiseks, kuna volikogu liikmetel polnud ühegi umbusaldatava vastu kaebusi.

“Umbusalduseks peab alati olema mingi põhjus. Väide, et koalitsioon tahab võtta endale poliitilist vastutust, on naeruväärne. Ka opositsioonil on olemas poliitiline vastutus,” sõnas Meri.

Meri tegi koalitsioonile ettepaneku umbusaldamine ära jätta ja korraldada selle asemel hoopis uued volikogu aseesimeeste ja komisjonide esimeeste valimised.

Tallinna võimuliit tegi jaanuari alguses mõõdukale Hagi Šeinile ja Eestimaa Ühendatud Rahvapartei liikmele Vladimir Ivanovile ettepaneku astuda volikogu aseesimeeste kohtadelt tagasi.

Koalitsioon põhjendas seda võimuliidu otsusega vähendada volikogu aseesimeeste kohti poole võrra.

Tallinna Mõõdukate ühisjuhatus arutas ettepanekut ja leidis, et volikogu aseesimeeste vähendamine pärsib demokraatiat. Juhatus otsustas, et Šein ei astu vabatahtlikult tagasi.

Tallinna linnavolikogus oli seni neli aseesimeest: mõõdukas Hagi Šein, Eestimaa Ühendatud Rahvapartei liige Vladimir Ivanov, Vene Balti Erakonna Eestis liider Sergei Ivanov ning tegevuse lõpetamisest teatanud Koonderakonna liige Peeter Lepp.

Sergei Ivanov ja Peeter Lepp toetasid eelmise linnapea Tõnis Paltsu umbusaldamist. Lepp on volikogus ainus palgaline aseesimees, mullu augustis kehtestas volikogu ta palgaks 25.000 krooni kuus.