Tartu kriisimeeskond palub inimestel tungivalt püsida kodus või hoida õues liikudes 2-meetrist distantsi.

Tartu kriisimeeskonna juhi linnapea Urmas Klaasi sõnul võttis Tartu vastu otsuse avalikud kogunemiskohad sulgeda, kuna viimased päevad on näidanud, et inimesed ei ole mõistnud avalikes kohtades kogunemisega seotud nakkusohtu. "On arusaadav, et eriolukorras on inimestel soov koos perega vabas õhus liikuda, aga on täiesti vastutustundetu koguneda seltskondadena ning panna niimoodi nii enda kui ka teiste elu ja tervis ohtu. Lapsevanemad peavad selgitama lastele piirangute vajadust ja tõsidust," sõnas linnapea.

Kriisimeeskond palub tungivalt mitte koguneda inimestel ka parkidesse, Emajõe kaldapealsele, spordiradadele, Anne kanali äärde ja muudesse kohtadesse. Võimalusel tuleks inimestel kodus püsida, kuid vabas õhus liikudes peab kindlasti hoidma vähemalt kaks meetrit distantsi. Poes tohiks käia vaid äärmisel vajadusel ja sealgi distantsi hoida.

Tartu ülikooli kliinikumi kriisimeeskonna juhi professor Joel Starkopfi sõnul on parim viis viiruse leviku piiramiseks isolatsioon. "Soovitus püsida inimestel isolatsioonis tundub küll tülikas, kuid see on praegu ainuvõimalik viis viiruse levik peatada. Kuigi statistiliselt on vanemaealised kõige ohustatum eagrupp, võime juba praegu Eesti kogemuse põhjal öelda, et ka noored ja seni terved inimesed on jõudnud raskes seisus meie intensiivravi palatitesse. Head inimesed, teie käitumisest ei sõltu ainult meie inimeste tervis, vaid ka elu."

Linnavalitsus sulgeb avalikud spordi- ja mänguväljakud ning muud kogunemiskohad võimalusel piirdelintidega või paigaldab neisse hoiatavad sildid. Lisaks paigaldatakse hoiatussilte soovitusega distantsi hoida ka spordiradade juurde ja muudesse avalikesse kohtadesse.

Üleskutse sulgeda kortermajade juures olevad mänguväljakud on saadetud ka korteriühistutele.

Eile teatas sulgemisestest Tallinna linnavõim

Eile õhtul kinnitas Tallinna linnavalitsus, et tänasest alates piiratakse ligipääsu Tallinna avalikele mängu- ja spordiväljakutele, et vähendada nakkusriski avalikus linnaruumis.

"Kuigi praegu tundub, et viiruse levik ja tagajärjed ei ole nii nähtavad, peame vajalikuks mängu- ja spordiväljakutele juurdepääsu piirata. On arusaadav, et kodus olevate lastega tuleb midagi teha, kuid arvestades, kui suurt hulka inimesi viimastel päevadel mängu- ja spordiväljakutel näha on, siis hindame nakkusriski mänguväljakutel kõrgeks. Viiruse leviku pidurdamine sõltub meist kõigist. Praeguses olukorras on kõige kriitilisema tähtsusega vaatamata ilusale ilmale koju jääda ja hoiduda kokkupuutumisest teiste inimeste ja pindadega, mida palju katsutakse. Mõistetavalt on piirang ebamugav, kuid palume lapsevanematelt mõistvat suhtumist ja hoolime oma laste tervisest," ütles linnapea Mihhail Kõlvart.