Pärast 14 aastat metsas redutanud vendade Aivar ja Ülo Voitka tabamist asus Kiviõli keemiakombinaat tootma Voitkade süütevedelikku ning Arke lihatööstus Võrus pani tööle Voitkade poolsuitsuvorstikeste liini.

Kuigi kiri etiketil teatab, et iga müüdud pudeli pealt läheb 20 senti Voitkade Fondi, väidab põgenikvendade ema Helju, et nende pere pole raha saanud, samuti pole tootjad Voitka nime kasutamiseks luba küsinud.

Arke lihatööstuse esindaja Peep Urm tunnistas Tallinnas toidumessil Terviselehele Voitka-vorste tutvustades ise, et tootja ei ole kurikuulsate vendade käest Voitka-nime kasutamiseks luba küsinud.

Helju Voitka arvab, et ärimehed peaksid tema poegade nime kasutamise eest tasu maksma. “Mina pole nime kasutamise vastu, kui need, kes meie nime kasutades äri ajavad, meidki meeles peavad,” lausus ta reedel Postimehele.

Aivar Voitka advokaadi Mart Sikuti sõnul ei näe autorikaitse seadus isikunime kasutamise eest mingit kompensatsiooni ette. Sikuti arvates peaks Voitkade nime kasutavate firmadega, nagu näiteks Leibur, võtma ühendust ja leidma kokkuleppe.

Vendade ema andmetel on soomlaste tehtava filmi eest saadud 50 000 krooni Ülol ja Aivaril juba otsas. See kulus kannatanute hagide hüvitamisele, mis kõikusid 50 000-60 000 krooni vahel.