Pärast murrangulisi sündmusi kohtusid neljapäeval ka Tartu piirkonna keskerakondlased. Koosolekul räägiti pikalt riigis toimuvast ning ka Tartu linna juhtiva koalitsiooni tervisest. Kui valitsuse tasandil peavad uue võimuliidu loomisel läbirääkimisi Keskerakond, Sotsiaaldemokraatlik erakond ning IRL, siis Tartus püsib juba aastaid võimuladvikus Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku erakonna ja Keskerakonna võimuliit.

Muudatustest tulevate võimalike konfliktikohtade ja vastasseisude üle arutati ka Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse koosolekul. "Küsimus käis tõesti läbi, et kas see muudab midagi Tartus," märkis piirkonna juht Aadu Must. "Meil on teatud vastasseisud: nagu riiklikul tasandil on Keskerakond ja Reformierakond jõuliselt vastandanud, on Tartus pikka aega olnud vastasseis IRL-iga," rääkis Must. Koosolekul kujundasid fooni IRL-i liikme Mihhail Lotmani ütlemised viimase aja sündmuste kohta. Nimelt kirjutas Lotman oma blogis, et Jüri Ratas peaministrina ei ole üksnes lühinägelik, vaid ka ohtlik.

Samas olid üksmeelel, et Tartus ei peaks mehhaaniliselt kordama suuri muutusi Tallinnas. Aadu Must kinnitas, et ei tema ega ka teiste juhtivate keskerakondlastega Tartus ei ole käidud konkreetselt jutul IRL-iga koostöö suurendamiseks ka linnajuhtimise tasandil. Erakondade liikmed on mõistagi kokku saanud, kuid konkreetseid ametlikke ettepanekuid koostööks tehtud ei ole. "Seda, et jutu otsast midagi öeldakse, on olnud juba ammu. Olen ise öelnud, et midagi välistada ei saa, kui on võimalik ikkagi laiemat koostööd arendada. Aga minuga ei ole keegi konkreetselt rääkimas käinud," kommenteeris Must.

"Arutlust ja mõtteerksust on kogu aeg olnud, aga seda, et teha Tartus võimupööre - liiga kaua on väga teravalt vastandatud," lisas Must, viidates Keskerakonna ja IRL-i suhetele.

Reformierakonda kuuluv Tartu linnapea Urmas Klaas ütles reedel Delfile, et kohtus eile Aadu Mustaga, kes tutvustas neljapäeval toimunud Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse koosolekut, kus konsensuslikult otsustati jätkata Tartu tänases koalitsioonis.

"Aadu Must kinnitas, mida minagi olen öelnud, et meie koostöö on hea ja Toompea ja Tartu võimutasandeid omavahel ei seostata," sõnas Klaas. Linnapea sõnul on ta ka Tartu linna sotsiaaldemokraatide fraktsiooniga Eesti olukorda arutanud ja leidnud, et Tartus tegeletakse Tartu linna juhtimisega. "Tartus on olnud ka varem ja küllap on ka tulevikus koalitsioonid, mis ei kopeeri Toompea koalitsiooni. Tartu tänane koalitsioon töötab hästi, oleme palju korda saatnud, meil on ideid, mida veel tahame korda saata," kinnitas Klaas.

"Meie ei ole täna see pool, kes peaks kellegagi rääkima minema, kuna praegune koalitsioon toimib," sõnas IRL-i Tartu piirkonna esimees Peeter Laurson kommentaariks tekkinud kuuldustele. Tema sõnul ei ole ka keegi tema poole läbirääkimisteks Tartus võimaliku uue koalitsiooni asjus pöördunud. Viimaseid poliitsündmusi pole jõutud veel arutada isegi IRL-i Tartu piirkonna juhatuses.

Laurson ei välistanud, et loodav Keskerakonna, sotside ja IRL-i valitsuskoalitsioon mõjutab järgmise aasta kohalikke valimisi. "Kui riigis on mingid muutused toimunud, peame ka piirkonnas kokku istuma ja arutama, kuidas kohalikele valimistele vastu minna, millised on meie lootused ja võimalused üldse," märkis Laurson. Võimuliitu pääsemiseks on Laursoni sõnul oluline roll IRL-i fraktsiooni ühtsusel. "Kui on võimalus paremkoalitsiooniks, siis hea meelega osaleks selles," märkis Laurson.

Aadu Must tõi välja, et kohalikud valimised on lähedal ning enne seda on praegusel koalitsioonil Tartus veel palju ära teha. Ka Must ei välistanud, et uus võimalik valitsuskoalitsioon võib ka valijaid mõjutada. "Kohalikud valimised on nii lähedal. Rahvas paneb paika, mis Tartus saama hakkab," märkis Must.