Rahanduskomisjon lisas täna alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmise seaduse eelnõule muudatusettepaneku, millega parandatakse eelarve positsiooni enam kui 0,2 protsendi ehk ligikaudu 500 miljoni krooni võrra.

Rahanduskomisjoni muudatusettepanek tõstab mootorikütuse aktsiisi, vähendab aktsiisierisust erimärgistatud diislikütusele ja tõstab elektriaktsiisi.

„Rahanduskomisjoni eesmärk on suurendada eelarve tasakaalu varu ja parandada eelarve positsiooni. Eelarve positsiooni parandamise vajadusele viitas muuhulgas ka Vabariigi President meie viimasel kohtumisel Kadriorus. Mul on hea meel, et me leidsime selles suhtes kompromissi, mis on vastuvõetav nii rohelistele kui ka valitsusliidule,“ ütles rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas.

Rahanduskomisjoni muudatusettepaneku kohaselt tõuseb alates 1. jaanuarist 2010 pliivaba bensiini aktsiisimäär seniselt 6228 kroonilt 6615 kroonini 1000 liitri kohta ja diislikütuse aktsiisimäär seniselt 5787 kroonilt 6148 kroonini 1000 liitri kohta. See teeb hinnatõusuks orienteeruvalt 6,2 protsenti ehk koos käibemaksuga kuni 45 senti liitri kohta.

Ka tõuseb elektriaktsiis seniselt 50 kroonilt 70 kroonile megavatt-tunni kohta, mis teeb hinnatõusuks 2 senti ühe kilovati kohta.

Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmise seaduse eelnõu on riigikogu täiskogus teisel lugemisel sel kolmapäeval.

Sotsiaaldemokraadid on aktsiisitõusule vastu

Sotsiaaldemokraatide fraktsioon on vastu valitsuse plaanitud elektriaktsiisi ja kütuseaktsiisi täiendavale tõusule, sest see tabab kõige valusamini just madalama sissetulekuga elanikkonda.

„Juulist tõsteti käibemaksu ja nüüd tahetakse  valitsusliidu ja Strandbergi sõprade kokkuleppe alusel tõsta elektriaktsiisi, bensiini ja diislikütuse aktsiisi ning vähendada soodustusi eriotstarbelise kütuse tarbijatele,“ ütles sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor pressiesindaja teatel. „Kaudsete maksude tõus tähendab riigieelarve täitmist  vaesemate  ja keskmise sissetulekuga inimeste arvelt , kelle taskust võetakse riigile veel täiendavad 400 miljonit krooni.“

Rohelised: maksustada tuleb eelkõige keskkonda mõjutavaid tegevusi

Erakond Eestimaa Rohelised (EER) riigikogu  fraktsiooni teatel on rohelised alati olnud seisukohal, et maksustada tuleb eelkõige keskkonda mõjutavaid tegevusi. Elektri tootmine fossiilsetest kütustest ja fossiilkütuste põletamine üldse on peamiseks tänapäeva suurimaid keskkonnaprobleeme põhjustavaks teguriks.

"Juhime tähelepanu ka sellele, et maksumäärad tõusevad kõigile ühtlaselt ning inimeste vastandamine ei ole omal kohal. Seekord saab öelda, et tõus mõjutab energiamahukaid ettevõtteid selgelt rohkem kui inimest, kes tarbib 100-200 kWh kuus. Ettevõtetele on plaanitud mehhanism, millega nad saaksid oma tarbitava elektri hinda alandada juhul, kui nad investeerivad taastuvenergia võimsuste loomisesse.

„Varsti läheme koos Nestori sõpradega nende (st sotside) poolt algatatud automaksu kehtestama,“ ütles EER fraktsiooni esimees Valdur Lahtvee ja lisas, et selle fiskaalmeetme abil saavutatakse lisaks eelarve täienemisele ka oluline majanduslik ning keskkonnaalane kasu."