“Pean õigeks Eesti missiooni jätkamist Iraagis. Me teame, mis tähendab elada diktatuuri tingimustes, ja on loomulik, et tahame aidata teisi rahvaid diktatuurist vabanemisel,” ütles peaminister Andrus Ansip Postimehele esmaspäeval, pärast kohtumist USA Kongressi rahvusvaheliste suhete komitee esimehe Henry Hyde’iga, kes teatas Ühendriikide-poolsest soovist, et Eesti sõdurid jääksid Iraaki ka järgmiseks aastaks.

“Minu arvamus on lihtne: kui meie osaluse pikendamist on vaja, siis peame seda tegema,” kinnitas parlamendi riigikaitsekomisjoni esimees Sven Mikser (sotsiaaldemokraat).

Teda toetab ka Urmas Reinsalu Res Publicast. “Eesti senised otsused on olnud otstarbekohased, paaniline noot oleks vale.” Iraagi-missiooni pikendamist toetavad pea-, kaitse- ja välisminister kuuluvad Reformierakonda. Koalitsioonipartnerid Keskerakonnast ja Rahvaliidust aga kannavad Eesti sõdurite Iraagist lahkumise meeleolusid.

“Eesti välispoliitikas oleks juba aeg täita valged kohad argumentidega ning sõnastada Eesti huvidest, mitte nende puudumisest tulenevad seisukohad,” ütles Evelyn Sepp parlamendi keskfraktsioonist. “Vaadates arenguid Iraagis, muutub üha küsitavamaks, kas okupatsioonivägede jätkuv kohalolek sellisel kujul nagu täna aitab kaasa selle riigi demokratiseerumise edendamisele või ka euroliidu ühtse välispoliitika kujunemisele.”

Eesti jalaväerühma kojutoomist Bagdadist pooldab ka Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete professor Eiki Berg. “Aeg on täis saanud,” ütles ta, tunnistades samas, et “mõttekoht on Iraagi valitsuse palve seal eestlaste edasiteenimiseks.”