„Päikesel oli hiljuti mõõdukas purse ja selle tagajärjel tekkisid eile Maal tugevad magnettormid,“ rääkis Tallinna Tähetorni teadur Mario Mars Delfile. Ta lisas, et magnettorme põhjustab tugev päikesetuul, mis kujutab endast laetud elementaarosakeste voolu.

Magnettormide mõõtmiseks kasutatav K-indeks, mille skaala on nullist üheksani, tõusis eile tasemele kaheksa, vahendab SpaceWeather.

Seekordsed olud soosisid ka vaatlejaid Euroopas.

„Meil oli eile tähetornis suurem üritus ja nägime koos külastajatega üksikuid langevaid tähti, aga ka väga võimsaid virmalisi,“ kõneles Mars. „Üldiselt oli nähtus väga võimas. Need virmalised ulatusid peaaegu seniiti ja olid rohelised. See oli öösel umbes kella 1 ajal ja kestis pool tundi.“

Ta selgitas, et tegelikult on need seotud tugeva päikesetuulega, mida põhjustas paar päeva tagasi Päikesel toimunud suurem purse. „Ju siis Maa sai pihta sellega,“ lausus ta.

Marsi sõnul kestavad virmalisi põhjustavad magnettormid tavaliselt mõned tunnid kuni kümme tundi. Nõmme tähetornis vaadeldi eile virmalisi enam kui poole tunni jooksul. Paljud jälgisid seda sündmust esimest korda elus.

„Mõned külastajad uurisid parajasti tõusvate lennukite tulesid, kui äkki märkasin virmalisi Tallinna kohal,“ rääkis Mars kogetust. Tema sõnul võib terava silmaga teadlik vaatleja igasuguseid asju taevas näha. „Satelliite läheb kogu aeg üle, aga virmalised on Eestis üsna harva esinevad.“

Eile tähetornist viimaste seas lahkunud inimesed olid tema sõnul väga õnnelikud, sest said näha nii Jupiteri, langevaid tähti ja ka virmalisi ning need, kes jaksasid oodata, nägid ära ka Andromeeda galaktika.