„Ministeeriumil on kavas leida usaldusväärsed partnerid, kellelt kõnealuseid hooldustöid tellida," ütles kaitseministeeriumi avalike suhete juht Martin Jaško Päevaleht Online'ile. Samas monumendi hooldamine pikemas perspektiivis vajab tema sõnul juba edasiseid otsuseid.

Jaško rääkis, et kui tavapäraselt pääsevad mälestusmärgid avalikkuse jaoks esile vaid päevasel ajal, ning mõned neist ka öösel valgustatuna, hakkab Vabadussõja võidusammas "elama" ööpäevaringselt. „Vabadussõja võidusammast hakkavad seestpoolt valgustama sajad tuhanded LED-tüüpi valgustid, mis on äärmiselt energiasäästlikud ning pikaealised," rääkis Jaško.

Piltlikult öeldes kulub Jaško sõnul võidusamba valgustamiseks sama palju elektrienergiat kui mõnekümne tänavavalgustuslaterna põletamiseks, mistõttu on valgustusele minevad kulud vägagi tagasihoidlikud. „Kokkuvõtteks on tegemist siiski Eesti esindusmonumendiga, mille valgustusega päevapoliitilistel ajenditel kindlasti mängima ei hakata," kinnitas ta.

Esialgse kava kohaselt süttivad võidusammast valgustavad tuled samaaegselt Eesti lipu langetamisega Pika Hermanni tornis ning hommikul kui sini-must-valge trikoloor Toompeal taas heisatakse, võidusamba valgustus taandub. „Nii suvel kui talvel, õhtuti kumades, muutub ta maamärgiks kogu Tallinnas, mida on näha nii maa pealt kui õhust," selgitas Jaško, kuidas samba tulevane valguslahendus välja hakkab nägema.