Samba sisemise valgustuse tarvis on välja kuulutatud riigihange ja kaitseministeeriumi pressiesindaja Martin Jaško sõnul peaksid pakkumised laekuma lähinädalail. Enne seda ei osanud ta öelda ka tööde maksumust.

Pakkumiste seast valitakse siis välja parim ja selle esitanud firmaga sõlmitakse leping, kuhu pannakse kirja tööde tähtaeg. “Seekord oleme lähenenud asjale niimoodi, et me pole seadnud tähtaega. Meie jaoks on kõige olulisem tööde kvaliteet ja ka töökindlus. Ehitaja, kes selle valgustuse rajab, ise ütleb, millal ta saab oma rahuliku tempoga need asjad toimetatud,“ tunnistas Jaško.

“Nii palju on küll läbirääkimiste käigus selgunud, et suve jooksul seda ilmselt ei jõuta teha ehk tõenäoliselt jääb sügise peale,” märkis ministeeriumi pressiesindaja.

Läinud neljapäeval katsetasid Tallinna tehnikaülikooli eksperdid võidusamba veepidavust ja selgitasid välja, et vuukide vahelt immitseb vett läbi. Jaško kinnitusel tehakse vuugid korda jooksvalt ja igal juhul enne, kui valgustus saab paika.

Muid suuremaid probleeme pole Jaško sõnul praeguseks ilmnenud ja väiksemad tööd tehakse tavapärase hoolduse käigus. Lähemal ajal peaks küll paigaldatama samba tseremoniaalalale lisaks kuues lipumast. “See ei ole otseselt parandustöö. See on vajalik, kuna peab olema paarisarv lipumaste. Kui kõrged väliskülalised tulevad, siis protokoll nõuab, et oleks võrdne arv Eesti ja meid külastava riigi lippe,” selgitas ta.