Kaitseministeeriumi kantsler Mikk Maran kirjutas jaanuari keskel riigikantseleile, et tseremooniakorda on vaja, kuna Vabadussõja võidusammas sai viimaks remonditud. „Seoses Vabadussõja võidusamba vaegtööde lõppfaasi jõudmisega on päevakorrale kerkinud vajadus sõnastada riikliku tähtsusega tähtpäevade ja tseremooniate korraldamise põhimõtted,“ märkis kantsler oma pöördumises.

Maran ütles selgituseks, et praegu puudub ametlik ning ühemõtteline kord, mis sätestaks eri riigiastutuste kohustused ja vastutuse riiklikult oluliseks tunnistatud tähtpäevade sobilikul meelespidamisel.

„Teen ettepaneku kokku kutsuda riigiasutuste vaheline töörühm, mille eesmärgiks oleks välja töötada riikliku tähtsusega tähtpäevade ja tseremooniate läbiviimise põhimõtted,“ kirjutas Maran. „Nende põhimõtete väljatöötamise raames saaks muu hulgas lahendatud ka Vabadussõja võidusamba juures toimuvate tseremooniate küsimus.“

Riigisekretär Heiki Loot oli selle ettepanekuga nõus. „Riigikantselei on valmis moodustama ja juhtima vastavasisulist ametiasutustevahelist töörühma, kuhu palume esindajat ka kaitseministeeriumist. Töörühma kokkukutsumine ning selle sisuline tegevus on plaanitud käesoleva aasta kevad-suveks,“ vastas Loot kaitseministeeriumile 14. veebruaril saadetud kirjas.