„Mi­nu eesmärk on te­ha kõik en­dast sõltuv, et sam­ba ava­mi­se jä­rel oleks Ees­ti rah­val see võima­li­kult ker­ge omaks võtta,” lau­sus Kas­ter­pa­lu ning li­sas, et tse­re­moo­nia ei ole sünd­mus omaet­te, vaid üks osa ko­gu võidupüha pi­dus­tus­test, kirjutab Eesti Päevaleht.

Võidupühal on tra­dit­sioo­niks saa­nud, et üks võidu­tu­li süüda­tak­se To­ri ki­ri­kus ja tei­ne mõnes muist­set va­ba­dusvõit­lust sümbo­li­see­ri­vas ko­has. „On plaan, et need tu­led ühen­da­tak­se see­kord Har­ju mäe nõlval ja just see tu­li süütab pilt­li­kult võetu­na ka va­ba­dus­sam­ba,” rää­kis Kas­ter­pa­lu. „E­da­si jät­kab tu­li teed Jõge­va­le võidupüha pa­raa­di­le ja maa­kon­da­des­se, kus sel­lest süüda­tak­se jaa­nilõkked,” li­sas ta.

Tei­seks mär­kis Kas­ter­pa­lu, et ai­nuvõima­lik päev sam­ba ava­mi­seks on­gi 90 aas­ta möö­du­mi­ne ain­sast Ees­ti võidu­kast sõjast. „T­se­re­moo­nia al­gab ju­ba 22. juu­ni õhtul um­bes kell 23 ja kul­mi­nee­rub mõni se­kund või mi­nut pä­rast keskööd, kui rah­vas näeb sam­mast esi­mest kor­da täies hiil­gu­ses. Kol­man­daks on mul­le häs­ti täh­tis rõhu­ta­da, et see on ik­ka­gi Va­ba­dussõja võidu­sam­mas ja pühen­da­tud sõjas lan­ge­nu­te­le.”

Kas­ter­pa­lu lau­sus, et tal on küll ka ju­ba kind­laid mõtteid la­vas­tu­se de­tai­li­de koh­ta, ent nen­dest on veel va­ra rää­ki­da.

„Mõte on lei­da sel­li­ne muu­si­ka­li­ne teos, mis on pii­sa­valt pikk, et ta raa­miks oma kom­po­sit­sioo­ni­ga ko­gu üri­tu­se,” aval­das ta siis­ki ja li­sas, et te­ge­mist peab ole­ma Ees­ti he­li­loo­ja loo­min­gu­ga, mis peab meid kõne­ta­ma ja puu­du­ta­ma. Konk­reet­ne teos on Kas­ter­pa­lul en­da sõnul ju­ba mee­lel, ent en­ne au­to­ri­ga kok­ku­lep­pi­mist ei ta­ha ta se­da aval­da­da.

Kind­las­ti kuu­lub tse­re­moo­nia juur­de sam­ba õnnis­ta­mi­ne. Sel­leks ajaks peaks hak­ka­ma val­mis saa­ma ko­gu Va­ba­du­se väl­ja­ku re­konst­ruee­ri­mi­ne ja linn on lu­ba­nud, et väl­jak on sel­leks ajaks kae­tud be­too­ni­ga, osa­li­selt ka gra­niitp­laa­ti­de­ga.

Kait­se­mi­nis­tee­riu­mi ava­li­ke su­he­te juht Mar­tin Jaško lau­sus, et kõik pealt­vaa­ta­jad on avat­se­re­moo­nia­le oo­da­tud ja sel­lest teeb ot­seüle­kan­de ETV. „T­se­re­moo­nia ee­lar­ve ei ole veel pai­ka pan­dud, aga kind­las­ti on Kas­ter­pa­lu ka­su­ta­da eel­mi­se aas­ta öö­lau­lu­peo kor­ral­da­mi­sest üle jää­nud um­bes pool mil­jo­nit kroo­ni,” ütles Jaško. Just Kas­ter­pa­lu avat­se­re­moo­nia la­vas­ta­ma kut­su­mist põhjen­das Jaško te­ma eel­mi­se aas­ta töö­ga pro­jek­ti „Ees­ti Va­ba­riik 90” ja öö­lau­lu­peo juu­res.

Täna hommikul algas Tallinnas Vabaduse väljakul võidusamba risti monteerimine. Varahommikul seatakse Komandandi teele üles hiiglaslik Pekkaniska kraana ja seejärel saabuvad ükshaaval kaks Tšehhist tulnud veoautot samba risti detailide ja klaaspaneelidega ning Ämari baasist startinud masinad tööks vajalike soojakute, aluste ja tööriistadega.

Rist tõstetakse samba jalale niipea, kui sellele on edukalt paigaldatud 200 000 LED-lampi. „Õnneks käivad need valgustid risti külge blokkide kaupa. Ükshaaval nokitseks nendega tõe-näoliselt jaanipäevani,” rääkis sammast rajava Tšehhi firma Sans Souci Eesti-poolne esindaja Jaanis Kuld. Samba monteerimiseks saabus Eestisse üheksaliikmeline tšehhide meeskond.

Tšehhide ja kaitseministeeriumi kokkuleppe alusel peab sammas olema püsti hiljemalt 31. märtsiks ja Kulla sõnul jõutakse selleks ajaks tööga valmis.