„Ma ei usu siiani, et see valmis on,“ ütles viimase kolme päeva jooksul kokku seitse tundi maganud Rainer Sternfeld Delfile, ja kinnitas, et nii sammas kui klaas ja valgus said täpselt sellised, nagu loojad ette kujutasid.

„Oli tõeliselt liigutav hetk, kui kirikukellad lõid ja muidu oli täielik vaikus, inimesed olid väga vaikselt. Oli tunda sõnatut kummardust esivanematele,“ kirjeldas ta lavastuse tekitatud sügavat muljet.

„Hea oli näha rahulolu ja rõõmu inimeste silmades, raske oli pisaraid tagasi hoida.“

Ka teleülekanne oli Sternfeldi sõnul väga professionaalselt tehtud. „Seda täna vaadates tekkis samasugune tunne, nagu eile kohal olles – kogu see põhjamaisus, valguse, heleduse ja tumeduse mäng oli edasi antud.“

Sternfeld kinnitas, et on täiesti rahul ja tunneb, et südametunnistus on puhas. „Oleme olnud kogu selle protsessi vältel ausad, kogu teekonna, mille läbisime, käisime avalikult ega varjanud midagi,“ ütles ta ja lisas, et kohati oli tunne, et avalikkus peab samba loomist suureks varjatud saladuseks.

Ehkki suur töö sai paljude igapäevatööde kõrval tehtud ja nüüd on aega puhata ja pühenduda perele, ei usu noor mehaanikainsener, et sellega oleks elutöö tehtud. „Arvan ja loodan ja usun, et suuremad tööd on veel ees. Vabadussõja võidusammas oli asi, mis oli vaja teha, mis tahtis tulla, tükike meie ajaloost, mis tuli lõpetada. Edasi tulevad enda tööd.“

Mida tahaks ta paljudele sambaskeptikutele öelda? „Tegelikult tahaks öelda kõikidele eestlastele, et me peame üksteist rohkem usaldama. Me ei saa käituda suure riigina ja me ei saa üksteisest mitte hoolida."

"Me ju teadsime, mida me teeme,“ kinnitas ta.

Samba idee autorid on mehaanikainsenerid Rainer Sternfeld ja Andri Laidre ning arhitektid Kadri Kiho ja Anto Savi.