Kuna monument ei valminud esialgu kavandatud ajaks — 2008. aasta novembris — lisandus eesmärgina vajadus hinnata tööde korraldust, sh omanikujärelevalve osas.

Riigikontrolli audit võidusambaga seotud kulude kohta valmib lõplikult siis, kui kõik sambaga seotud tööd on lõpetatud, kuid riiigkontrolli pressiesindaja ütles Delfile, et auditi lõppu on oodata sellel suvel.

Riigikontroll peatas eelmisel kevadel võidusamba rajamist käsitleva auditi koostamise, kuna sammas ei olnud veel valmis ja probleemid valgustusega peaksid kajastuma ka auditis.

Jaanuari lõpus algas KH Energia-Konsulti rajatud Vabadussõja võidusamba uue valgustus- ja ventilatsioonisüsteemi kahekuine katsekasutusperiood.

Uue valgustus- ja ventilatsioonisüsteemi paigaldamise käigus monteeris firma KH Energia-Konsult monumendi sisse kokku 15 340 LED-elementi, LEDide paigaldamiseks 324 erimõõtmelist alumiiniumplaati koos hajutitega, pea 10 kilomeetrit kaableid ja juhtmeid, risti ja sambaosa ventileerimiseks üks suur ja viis väiksemat ventilaatorit ning monumendi kliima jälgimiseks 38 erinevat andurit.

Uue valgustussüsteemi projekteerimine ja paigaldamine toimus Tallinna Tehnikaülikooli ekspertide järelvalve all.

Samuti viidi paralleelselt uue valgustussüsteemi paigaldamisega Vabadussõja võidusamba juures läbi ka mitmeid väiksemaid plaanilisi hooldus- ja garantiiremonditöid.