23. juunil kell 11 algab Valga südalinnas Kesk tänaval paraad, kuhu on Kaitseliidu, Naiskodukaitse, Kodutütarde ja Noorte Kotkaste üksuste kõrval üles rivistatud Läti kaitseväe ja Zemessardze üksused, Ameerika Ühendriikide kompanii ja Vabadussõjas meie liitlastena sõdinud Soome, Rootsi, Taani ja Ühendkuningriigi liputoimkonnad.

Paraadil osalevad ka Kaitseväe, Politsei- ja Piirivalveameti, Kaitseliidu ja Läti kaitseväe orkestrid. Kokku on rivis pea 1300 inimest. Paraadi juhatab Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili.

Paraadi lõpetab hea ilma korral NATO hävitajate ja Eesti Õhuväe lennuvahendite ülelend - kaks Taani hävitajat F-16, kaks Poola hävitajat MIG-29 ja kaks Briti hävitajat Eurofighter Typhoon. Peale nende teevad ülelennu kaitseväe kopterid, PPA kopter ja lennuk ning õhuväe õppelennuk.

Paraadilt siirduvad üksused rivikorras kaitseväelisele jalutuskäigule marsruudil Kesk tänav, – Raja tänav, Rigas tänav ja Lugažu park, kus üksused veelkord rivistuvad. Peale lühikest tseremooniat Valkas siirduvad üksused tagasi alalistesse tegevuspaikadesse.

Kõigil Valga ja Valka linna elanikel on suurepärane võimalus jälgida nii paraadi kui ka jalutuskäiku, samuti paraadi lõpul avatavat sõjatehnika näitust Eesti-Läti piiril Raja tänava ja Rigas tänava ühinemiskohal. Samas jagatakse linnarahvale ka sõdurisuppi.

Võidutule tseremoonia

Võidupüha pidustused algavad traditsiooniliselt 23. juuni hommikul kell 09.00 võidutule läitmisega Valga Vabadussõja ausamba juures. Võidutuli sünnib tavakohaselt eelmisel päeval Noorte Kotkaste muistsel viisil süüdatud muinastulest ja Eesti Sõjameeste Tori mälestuskiriku altaril süüdatud sõdades langenute mälestustulest.

Kuna tänavune aasta on üldlaulupeo aasta, liitub võidutulle ka Võidupüha ajal Valgamaa laulupeotuli. Vabadussõja ausamba juures ühendatakse niisiis kolm tuld võidutuleks, mille saadab paraadil vabariigi president laiali kõigisse maakondadesse, kust neist juba hiljem süüdatakse kohalikud jaanituled.

Vabadussõja ausamba juures antakse kätte ka Võidutule medalid tänavustele tuletoojatele. Nendeks on sel aastal igast Kaitseliidu malevast abielupaar või elukaaslased, kes on mõlemad aktiivselt tegevad Kaitseliidus ja Naiskodukaitses. Tuletoojate kohta vaata siit.

Tava kohaselt kõneleb seal ka peaminister, sel aastal siis esmakordselt Taavi Rõivas. Võidupüha üritused jätkuvad Valgas jumalateenistusega EELK Valga Jaani kirikus algusega kell 10.

Võidupüha üritused toimuvad Kaitseliidu eestvedamisel ka kõigis teistes Eesti maakondades, vaata lähemalt siit.

Võidupüha on Eesti riigipüha, mida peetakse 23. juunil alates aastast 1934. Sellega tähistatakse Eesti vägede võitu Võnnu lahingus Landeswehri üle 23. juunil 1919.