Enamik lapsi käib nõukogude ajal ehitatud lasteaedades

"Meil on linnas nõukogudeaegne pärand, mille renoveerimine on äärmiselt kapitalimahukas. Ka suur hulk lasteaedu, milles meie lapsed tegelikult käivad, on ehitatud just nõukogude perioodil," ütles Vitsut, kes annab intervjuu paneeleamurajoonide tulevikule keskendunud Tallinna 9. visioonikonverentsi õhtusel vastuvõtul.  Toomas Vitsut on ennast pika konverentsipäeva kõrvalt jõudnud traagilise õnnetusega ülevaatlikult kurssi viia; kõike detaile ei tea veel ka tema, sest need selgitab välja alles uurimine. Vitsuti sõnul ei ole linnavalitsus ohutusteemasid kindlasti alahinnanud.

"Ohutusteemad on alati üleval olnud, alati on reageeritud ning käidud lasteaedade olukorraga tutvumas ning jooksvalt tehtud parandusi," sõnas Vitsut. Tema sõnul on ka selge, et kõikide lasteaedade renoveerimine korraga oleks võimatu, sest tegu on äärmiselt suure ettevõtmisega.

Turvalisust ohustab ka võssakasvanud haljastus

Kolmapäeval juhtunud õnnetuse traagiliseks pöördumisel võis saada saatuslikuks lisaks katkisele ronimispuule - üks ronimispulk oli redelil puudu -  ka õnnetust varjanud haljastus. Oli ju metallist ronimispuu teistest eemal ning seda varjas enam kui meetrikõrgune tihe hekk, mis jättis hättasattunud lapse varjatuks nii kasvatajate kui ka teiste lasteaialaste eest. Kas selline võssakasvanud haljastus on ka midagi, mida peaks lisaks lasteaia hoonetele üle vaatama?

"Vahel ei pruugi ohtlikud kohad välja paista - kahjuks tulevad mõned kohad esile alles selliste õnnetustega," ütles Vitsut. "Nii elamupiirkondades kui ka sotsiaasetel objektidel tuleb vaadata ka haljastust sellise pilguga, kas ohutus on tagatud."

Vitsuti sõnul on näiteks Mustamäel elamurajoonina ühelpoolt eriliseks väärtuseks sealne kõrghaljastus, ent samas moodustavad suureks kasvanud puud ka pimedaid ebaturvalisi kohti, mis soodustavad kuritegevust.

Kolmapäeval õnnetusjuhtumi läbi hukkunud lapse surma võis põhjustada lämbumine, kuid täpse põhjuse selgitab välja ekspertiis.

Juhtumi asjaolude väljaselgitamiseks alustas Põhja prokuratuur kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi 117 järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest.