„Kuna abilinnapea ametisse määramine ja ametist vabastamine on volikogu pädevuses, siis on ta praegu formaaljuriidiliselt linnavalitsuse koosseisus,“ selgitas Kuku raadio saates “Linnatund” Vitsut.

Väljavahetamisele läheb üks abilinnapea ja linnaosavanem. Viimase määrab ametisse linnavalitsus. Volikogu järgmine korraline istung on 27. jaanauril, et kinnitada uus abilinnapea.

Abilinnapea kohal lahkumisest on teatanud napilt kuu aega ametis olnud abilinnapea Vadim Belobrovtsev ja Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats.

Volikogu aseesimehe kohalt lahkus hiljuti Katrin Saks, nüüd on ametis Jaak Juske, kes ise tagasi astuda ei kavatse. See otsustamine seisab Vitsuti sõnul veel ees.

„Kas me aktsepteerime seda, et aseesimees on väljastpoolt võimuliitu, otsutab fraktsioon,“ sõnas Vitsut.

Vitsut ei välista uut koalitsiooni

Vitsut ütles, et tal on tegelikult kahju, et koalitsioon sotsidega Tallinnas otsa sai. „Meil oli sotsidega konstruktiivne koostöö,“ rääkis ta. “Me tegime ära päris palju asju, mis tallinlastele kasuks tuleb.“

Vitsut nentis, et valimiste tulemus oleks lubanud Keskerakonnal ka ilma partnerita Tallinna valitseda. Ka pärast sotside lahkumist koalitsioonist on Keskerakonnal veenev enamus volikogus, mis kindlustab stabiilsuse linna valitsemisel.

Vitsut tõdes, et kolm aastat on veel võimul olla. Uue koalitsiooni moodustamise ettepanek tehakse tema sõnul siis, kui on reaalselt näha, et koostöö võiks kellegagi tekkida.

„Ma ei välista sugugi, et kolme aasta jooksul tekib uus või vana koalitsioonipartner,“ rääkis Vitsut. „Üks pöördepunkt on riigikogu valimised, mis toimuvad kahe kuu pärast. Siis tekib jälle uus poliitiline olukord.“