Kas vastab tõele, et Teil on must vöö karates?

Vastab tõele, et olen pikka aega, 10 aastat, tegelnud karate sportliku poole kumite’ga (vaba võitlusega).

Mitu protsenti on plaanis järgmisel aastal tõsta linnaametnike palkasid ja kas loote ka linnavalitsusesse uusi töökohtasid (müügi- ja paadimaksuga tegelemiseks)?

Linnaametnike palk ei tõuse, vastupidi — see alaneb keskmiselt kuuendiku ehk 16 protsendi võrra, kusjuures palgafond väheneb tervikuna 12 protsenti. Teenistujate hulk väheneb tänavusega võrreldes 65 inimese võrra.

Kellele hoiate pöialt jalgpalli MM`il?

Mulle sümpatiseerib Brasiilia I alagrupist, kelle mängu me augustis Tallinnas nägime.

Toomas Vitsut, miks te valetasite oma viimases AK esinemises Tallinna ühistranspordis kehtestavate piletihindade osas, kus lubasite, et piletihind Tallinna elanikule jääb samaks.

Ma jagasin inimestega tol hetkel endale teada olnud informatsiooni.

Kas te saate palka ametnikuna või poliitikuna? Kas teie töökoht on ametniku töökoht või poliitiku töökoht?

Linnavolikogu esimees on poliitiline amet.

Uued maksud, laenud ja piletihinnatõus - nähtavasti on need vajalikud, kuid kuidas plaanib Tallinn (Keskerakond) soodustada suuremahulisi toetusi/soodustusi töökohtade loomisel/hoidmisel? Või kas üldse? Probleem on selles, et kodanike säästud on lõppenud või lõppemas ja töötutoetusega (ca 900.- kuus) kuidagi ära ei ela.

Kohaliku omavalitsuse võimalused sõltuvalt meie riigi seadustest ja kehtivast tulubaasist on üsna piiratud. Aga me peame väga vajalikuks töökohtade loomist Tallinnas. Nt Ülemiste ristmiku väljaehitamisel saavad alates järgmisest aastast tööd hinnanguliselt 500-700 inimest.

Linnavalitsuses tegev olnud Rein Ratas enne riigikokku jõudmist rääkis kuidas tema on palju- palju aastaid tegelenud selle probleemiga, et viia välja raudtee ohtlikud veosed Balti jaamast ja Kopli poolsaarelt. Kuhu see Ratas oma asjade lahendamisega jõudis ja kas on peale copy-paste aruannete füüsiliselt ka midagi realiseerunud? Ja miks linna propagandaamet sellisest töövõidust avalikust ei teavita?

Minu teada pole Rein Ratas linnavalitsuses olnud, küll oli ta pikka aega volikogu liige ja väga tegus keskkonnakomisjoni esimees. Muuhulgas pühendas ta tõesti palju energiat ohtlike veoste probleemi lahendamisele. See ei ole aga kahjuks ainult linna pädevuses, rääkimata ühest või mitmest inimesest — olen ka ise püüdnud pöörata selles vallas valitsevatele ohtudele nende tähelepanu, kes peaksid midagi kiiresti ette võtma — so raudtee infrastruktuuri omanikku, Eesti riiki esindav valitsus.

Millal Tallinna linnavalitsuses rakendub läänemaailmas heaks võetud praktika, et kui ametnikule on esitatud kahtlustus korruptsioonis, siis saab ta ilma pikema jututa oma kohalt lahti ja tal pole edaspidi kohta linnavalitsuses või riigivalitsuses. Vähemalt pole kohta niikaua, kuni ta pole kohtu poolt täiesti puhtaks pestud. Ometigi kodanik Parbus sai endale uue sooja koha ühes teises Tallinna linnavalitsuse alla kuuluvas majas. Miks nii on?

Minu teada kehtib igal pool õigusriikides, sh läänemaailmas süütuse presumptsioon. Ainult Eestis arvatakse miskipärast piisavat inimese häbimärgistamiseks ja koguni süüdimõistmiseks üksnes kahtlustusest. Süü tõendab siiski kohus, kes määrab ka karistuse. Seni pole kohus langetanud ühtki linnaametnikke korruptsioonis süüdi mõistvat otsust.

Millega tegeleb Mutli praegu?

Kui küsija peab silmas endist abilinnapead Jaanus Mutlit, siis asub ta täitma linnavolikogu liikme ja SA Tallinn 2011 juhatuse liikme ülesandeid.

Härra Vitsut, millega on selline suur linnavolikogu õigustatud?

See on täiesti õigustamatu, aga suurus määrati Toompealt, kus vastava seadusemuudatuse esitasid menetlusse Reformierakonna ja IRLi esindajad. Mina olen teinud ettepanekuid, et volikogu võiks olla veelgi väiksem kui ta oli enne, ehk 51-liikmeline.

Kuidas areneb botaanika aia ärilise plaani koostamine. Kui kaugele Liis Lass jõudis sellega? Kuidas leiti ja palgati Liis Lassi järeltulija selles ametis? Kas nimetatud projektijuht valdab eesti keelt? Kui valdab, siis mis tasemel?

Ühe ettevõtte, ka linnaettevõtte äriplaan ja töötajate palkamine ei kuulu linnavolikogu pädevusse.

Miks kulutab linn raha uue raehoone projekteerimisele ja ehituse ettevalmistamisele? Niigi on 2010. aastal eelarveks investeeringuteks tunduvalt vähem raha kui varasematel aastatel. See tundub priiskamisena praegusel ajal. Linnal on ju olemas täiesti viisakas linnavalitsuse hoone, mida võib kasutada veel aastakümneid.

Esiteks on Tallinna ametiasutused laiali vähemalt 11 eri aadressil ja sh kortermajadest kohandatud pindadel, mis tublisti raskendab linnaelanike teenindamist ja elu. Viimane linnavõimu jaoks spetsiaalselt ehitatud hoone sai Tallinnas valmis 605 aastat tagasi! Vajadus uue ja linnaasutusi koondava raehoone järele on lausa karjuv. Teiseks pole tegu üksnes ühe hoone ehitamisega, vaid linnasüdame nihutamisega merele lähemale. Kolmandaks — just praegu on sobiv aeg suuri investeeringuid kavandada.

Jaanus Mutli enne eelmisesse linnavalitsusse jõudmist lubas matrjoškad ja merevaigu suveniirid kesklinna poodidest ja kioskitest välja tõrjuda. Kas selle ürituse jätkajaid on ka praeguses linnavalitsuses?

Kultuuripealinna aasta eel korraldub suveniiriturg ootuspäraselt ringi. Lisaks on linn teinud konkursse soliidsete eestimaiste suveniiri-ideede leidmiseks.

Väga solvav oli AK-st kuultata teie ülepoleva naeratuse saatel lauset, et 1% maksutõus ei mõjuta kedagi. Kas olete ise kätt proovinud ettevõtluses või omate majandusalast haridust?

Ettevõtlusega olen tegelnud, haridust olen saanud Tallinna Tehnikaülikoolis ja Tallinna Ülikoolis, magistriks valmistusin Jyväskylä Ülikoolis, doktoritöö on pooleli.

Miks tõusevad mittetallinlastele piletid nii palju, kuigi elan Tallinna piiri peal. See on ju sigadus. Pean ennast siis Tallinna sisse kirjutama või? Või tuleb hakata ka tallinlasi koorima, kui nad lahkuvad Tallinna piiridest igasuguste maksudega?

Tallinn on huvitatud makse maksva elanikkonna juurdekasvust ega ole huvitatud mitteelanikele pealemaksust.

Minu teada on mitte-tallinlaste Tallinna ühissõidukite piletihindade erinevus tallinnlaste piletihindadega seatud õiguskantsleri poolt juba aastaid tagasi keelu alla, kui põhiseadusevastane. Kuidas Toomas Vitsut kommenteerib seda?

Õiguskantsler ei saa panna midagi keelu alla, küll aga saab anda oma seisukoha. Kui õiguskantsleril peaks olema viidatud seisukoht, siis on tal võimalus riigikohtusse pöörduda.

Minul selline konkreetne küsimus ühistranspordi kohta. Nimelt, Tallinnas on tudengeid tuhandeid, kui mitte kümneid tuhandeid, kes ei ole Tallinnasse sisse kirjutatud. Tudeng, kui sostsiaalmajanduslikku riskigruppi kuuluv inimene, peab hakkama maksma ligi 500 krooni rohkem ühistranspordi eest. Kas siis ei peaks kõik Tallinnast väljaspool elavad tudengid saama transporditoestust? Samas, kui tudeng end Tallinnasse sisse kirjutab, siis kaotab ta täiendava toetuse taotlemise õiguse? Kas tudengite niigi rasket olukorda hakatakse veel raskemaks tegema? Kust võtab tudeng täiendava raha bussipileti jaoks? Võib ju juhtuda,et levima hakkab taas pikkkõrvade levik ühistranspordis.

Miks peaks tudengil olema eelisõigus üheaegselt mitmele toetusele mitmest omavalitsusest, mida ei ole ühelgi teisel sotsiaalsel grupil? Kodust eemal õppival tudengil on niikuinii õigus saada transporditoetust oma registrijärgsest omavalitsusest.

Kas see ühistranspordi kõrge hind mittetallinlastele pole mitte Savisaare viis linnast maamaksuhirmus väljakirjutanute tagasi meelitamine?

Maatükki ei saa linnapiirest välja kirjutada.

Millega tegeleb kultuuriväärtuste amet? Miks suretatakse linnavalitsuse poolt välja Eesti üht parimat teatrit? Palun põhjendage kultuuriväärtuste ameti 2010. aasta prioriteete eelarvest lähtudes (vene kultuurikeskus versus linnateater)?

Tallinn ei vastanda kultuuriinstitutsioone üksteisele, aga toetab kõiki oma võimalusi mööda.

Mida arvab Toomas Vitsut ideest jagada Tallinn mitmeks iseseisvaks omavalitsuseks Harjumaa maavalitsuse koosseisus?

Huvitav mõte, eriti kui püüda määratleda, milline neist iseseisvatest omavalitsustest võiks siis olla Eesti Vabariigi pealinn.

Tere hr Vitsut, Miks Tallinnas ei juhtu kunagi seda, et tänavad korras oleks. Võiks ju eesmärgiks võtta selle, et ühtegi auku Tallinna linnas. Kohutav on sõita pealinna kõrvaltänavatel ja auklikud teed jätavad ju esmamulje ka võõrastele.

Tallinna tänavate kogupikkus on kordades suurem kui ükskõik millisel Eesti suurel maanteel. Tallinn maksab tänavate remondi oma eelarvest, aga neid tänavaid kasutab terve Eesti.

Kas linnavalitsus on teinud kõik endast oleneva, et hoida 2010 aastal raha kokku? Ma mõtlen just linavalitsuse elushoidmiseks ja tegutsemiseks mõeldud vahendeid? Näiteks, miks tõsteti veel 2008 aasta alguses linnaametnike palku kuigi selleks ajaks olid töö kaotanud juba tuhanded inimesed ja paljudel oli palk langenud kordades? Miks säilib see ametnike tõstetud palk ka 2010 aastal? Kas poleks olnud õigem see 5% maha võtta ja veel täiendavalt alandada nii 15%? Ja miks hoitakse tööl neid nn vihmavarjuhoidjaid? Iga vähegi arukas kodanik saab aru, et sellised ei ole mingid nõunikud.

Arvutused näitavad, et tõelist kokkuhoidu saavutab mujalt. Tallinna tänavaid ju korda ei tee, kui vihmavarjuhoidjalt palk ära võtta — aga linnapea saab märjaks.

On teada, et 2010. aastal tõmmati lausa nulli investeeringud lasteaedadele ja noorsooametile. Miks selles valguses ikkagi jätkatakse linnavalitsuse enda hoone rajamist? Miks jätkatakse kulutusi linnalehtedele ja Tallinna TVle? Vaesel ajal võiksite infot anda olevates kanalites ja kui vaja hoida töös ühte infotelefoni ja internetilehte. Täiesti piisav.

Lasteaedadelt võttis raha ära vabariigi valitsus. Et teavitada teid sellest kahetsusväärsest tõsiasjast ja paljust muust, mille suhtes te näite viibivat eksiarvamusel, on ilmselt tarvis veelgi võimsamat teavitussüsteemi.

Miks ikkagi võetakse jälle 357 miljonit laenu? Kes need röögatud laenud kõik tagasi maksab? Meie lapselapsed? See näitab, et Tallinna majandamine ei ole üldse jätkusuutlik kui isegi väga headel aastatel ei saadud hakkama ilma laenuta ja ei kogutud mingeid reserve.

Nii avalikus kui erasektoris kaasatakse investeeringute puhul võõrvahendeid ehk laene. Laenamine ei ole mitte erakorraline, vaid regulaarne linnarahanduse praktika kogu maailmas. Madalate ehitushindade ajal oleks mõistlik rohkem laenata, nagu tegi nt Helsingi, mitte seada kunstlikke laenupiire, nagu teeb Eesti valitsus.

Kui Tallinna TV projekt maksab ca 3 lasteaeda aastas (arvestades ehitusmaksumust 10 000.- kr/m2) ehk siis 12 lasteaeda valimisperioodi jooksul, siis proovige põhjendada seda projekti muuga kui keski valimispropaganadaga.

Kavandatud lasteaedu ei jäeta mitte millegi arvelt ehitamata. Nii palju investeeringuid lasteaedadesse kui on teinud keskerakondlik linnavõim, ei ole teinud ükski teine iseseisvuse taastamise järgne.
Kuidas põhjendate jätkuvat sotsiaalmajade rajamist, kui odavamaid kortereid on turg täis.
Jälgime euroopalikku tava omada munitsipaalelamuid, mida on linnal siiski lihtsam ja odavam hallata.

Munitsipaalpind sundüürnikule on nagu kark kuhu hetkel saab toetuda. Kas teile ei tundu et see toetumine on liialt pikakas veninud? Sundüürnikud ootavad õiglasi lahendusi aga Teie erakond pakub ÜÜRITÕUSU,sest kulud olevat suurenenud?!?!Tegelikult on kõik vastupidi. Tulge ometi pilve pealt maa peale. Oleks olnud eetiline kui oleksite öelnud, et linnakassa on tühi ja panustage teie ka!

Sundüürnike probleem on lahendatud munitsipaalehituse programmi esimese järgu lõpetamisega tänavu augustis. Munitsipaalkorterid ei ole maksuparadiisisaared ega ole sellena kunagi mõeldud olnudki.

Kuidas Saue valla alaline elanik on Tallinna volikogu liige ja isegi selle juht??? Kuidas on võimalik et elate oma perega Saue vallas aga maksud maksate Tallinna linnale?

Inimene võib elada ka mitmes kohas korraga, aga küsimus on selles, kuhu ta elanike registris kuulub ja kuhu laekuvad ta maksud.

Millal algatab Tallinna linnavalitsus Põhjaväila detailplaneeringu ja sõlmib Vabariigi Valitsusega kokkuleppe, et Vabariigi Valitsus saaks lõpuks ootel olevad Euroopa struktuurifondide rahad sinna “Põhjaväila” ehitamisele suunata? Mille taga asi seisab? Majandusminister on öelnud otse, et Tallinna linna puhta tahtmatuse taga ootab.

Põhjaväil lõikaks linna merest ära ja oleks vastuolus oluliste linnaruumi arenguettepanekutega, eelkõige linna avamisega merele. Põhjaväila projekteerimise ajendiks oli Tallinna sadama kaudu saabuva kauba juhtimine linnast välja. Seda võiks teha aga ka Muuga sadama kaudu. Ehituse edasilükkamine ei tähenda, et Tallinn ei vaja kesklinna tänavavõrgu ümberkorraldamist, mis aga ei pea tingimata tähendama laiu magistraale. Linnast ei pea autoga kiiresti läbi sõitma.

Kas Tallinna Linnavalitsus on kaalunud maksustada linna sissesõidu nagu seda teeb Jurmala?Nad teenivad sellega suure kasumi ja kindlasti saaks ka Tallinn sellest tulu.

Oleme kaalunud. Kui EV seadused seda lubaksid, saaksime selle abil Tallinna tänavaid paremini korras hoida.

Tallinna piire võiks ka seetõttu nihutada koomale,siis saaks ka suuremat tulu. Hea mõtte eest ootaks soodsat töökoha pakkumist.

Ei ole tõsiselt võetav mõte.

Kui palju hakkab maksma uuest aastast kvartali sõidukaart täiskasvanu jaoks?

ID- pilet 660 krooni tallinlasele ja 825 kr mittetallinlasele, paberkandjal 990 krooni elukohal vahet tegemata.

Kui minu sissetulek on vähem, kui miinimumpalk, siis kas määratakse soodustusi sõidu eest?

Tasuta sõidu õigus Tallinna ühistranspordis on:
1) eelkooliealisel lapsel;
2) puudega lapsel ja tema saatjal;
3) sügava puudega 16-aastasel ja vanemal isikul ning tema saatjal;
4) sügava või raske nägemispuudega isikul ja tema saatjal;
5) 65-aastasel ja vanemal isikul;
6) hoolekandeasutuses viibival lapsel;
7) vanemliku hoolitsuseta jäetud lapsel;
8) 3 ja enama lapsega pere lapsel, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht on Tallinnas;
9) alla 3-aastase väikelapsega sõitjal;
10) vormiriietuses politseiametnikul, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht on Tallinnas;
11) linnaosa valitsuse hooldustöötajal, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht on Tallinnas, tööülesannete täitmisel;
12) represseeritul ja temaga võrdsustatud isikul;
13) Tallinna ühistranspordis sõitjateveo avaliku teenindamise lepingu alusel tegutseva veondusettevõtte töötajal;
14) Tallinna munitsipaalpolitsei vormiriietuses ametnikul;
15) kaitseväe vormiriietuses ajateenijal;
16) Tšernobõli aatomielektrijaama avarii tagajärgede likvideerimisest osavõtnul.
Soodustalongi, soodustunnipileti, soodushinnaga sõidu- või ühiskaardi kasutamise õigus on:
1) õpilasel;
2) üliõpilasel, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht on Tallinnas;
3) pensionäril, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht on Tallinnas;
4) raske või keskmise puudega 16-aastasel või vanemal isikul;
5) 3 ja enama lapsega pere vanemal, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht on Tallinnas.

Kaks aastat tagasi joonis Tallina linn eramajade rajoonides (Nõmmel, Pääskülas jm.) väikestele ristmikele asfaldile ristid mis pidid hoiatama autojuhte ning juhtime tähelepanu pareme käe reegli täitmisele. Eelmine suvi olid nad kulunud ning see aasta neid enam näha ei olnud. Kas Te ei tea, et liiklusohutus märgid peavad püsime pidevalt. Praegu jääb mulje, et tegemist oli linnaametniku ühekordse mõttevälgatusega ja raha polnud kusagile targemalt panna.

Ma lasen seda asja uurida.

Millal saab Tallinna Trammi projekt käivitatud? Kes on see salapärane investor, kes Lasnamäe trammiliini finantseerima ja ehitama hakkab? Kas see tegevus on Euroopa Direktiividega kooskõlas?

Septembris toimunud transporditeemalise visioonikonverentsi järel moodustasime linnavolikogu juurde komisjoni linnaplaneerimise ja transpordiala asjatundjatest, mida juhib Ignar Fjuk ja mis peab jõudma soovitusteni aprilliks 2010. Siis saame rääkida ka konkreetsetest lahendusvariantidest ja tähtaegadest.

Munitsipaalpolitsei otsib piletita sõitjaid. Lisaks on reisisaatjad. Vanasti olid ainult tädikesed kes pisteliselt ilma mercedes bussis ennast sooojendamata pileteid bussides kontrollisid. Kas ei peaks veidi kulutusi tagasi tõmbama ja otsima töötutele tootvamat tööd kui bussis loksumine, mis midagi juurde ei tekita, või siis lasta neil ka pileteid kontrollida lisaks.

Piletikontrollid ei tee reisisaatja tööd — ega vastupidi.

Tahan teada, miks jagab linna valitsus nii lahkelt kasiino tegevuslubasid. Kes sellest kasu lõikab? Kes konkreetselt kasiinode sulgemise eest vastutab???? Kas linnavalitsus on ikka teadlik mis linnas toimub?

Tegevuslubasid hasartmängude korraldamiseks väljastab EV Maksu- ja Tolliamet. Linn saab ettevõtlusvabadust ainult kitsendada konkreetsete tingimustega, mitte põhimõtteliselt keelata.

Kasiinosid on Tallinnas aasta jooksul jäänud ligi poole vähemaks: 81 hasartmängukoha asemel on nüüd 43.

Kas Tallinna linnavalitsus kavatseb lähitulevikus suurendada lastevanemate osalustasu lasteaedades? Senine 348.- krooni kuus on naeruväärselt väike. Kohatasu tõstmine aitaks lasteaedadel paremini toime tulla (kui selle arvelt ei vähendata senist naeruväärselt väikest lapse pearaha).

Niigi raskel ajal ei tahaks lastevanemaid veelgi enam koormata. Linnavõim on otsustanud jätkata lasteaedade ülalpidamist senisel moel.

Miks ei ole langetatud maamaksu Tallinnas, kui kinnisvara hinnad on langenud, maa hind on langenud, kanalisatsiooni rajamise hind on langenud, kanalisatsioon on peaaegu rajatud? Palgad on 2007 tasemel.

Enne maamaksu muutmist peab toimuma maa korraline hindamine riigi poolt. Praegu kehtivad 2001. a maa maksustamishinnad.

Kas linnal on plaanis hakata tegelema või on hakatud mõtlema lastele mõeldud loomekeskuste rajamisega suurematesse linnaosadesse, so kus lapsed ja noored saaksid oma vaba aega sisustada, so sarnaseid nagu Energiakeskus või nagu AHHAA. See oleks hea nii huvide, nii tehnilise ja füüsikalise mõtlemise kujundamisel või kasvõi koosintegratsioonil.

Hea mõte. Plaanis lisaks senisest paremini hakata ära kasutama ka juba loodud tingimusi.