Vitsur ütles praegust turgude langust kommenteerides, et turbulents turgudel jätkub veel mõnda aega. Millalgi saab langustrend läbi ja siis hakatakse jälle ka tõusule mängima.

Suurbritannia otsus lahkuda Euroopa Liidust ei tähenda kõigi suhete katkemist. Ebakindlus võib kaasa tuua majanduslanguse, aga seda vaid mõned protsendid. Vitsur arvas, et lahkumisläbirääkimised üritatakse suuremate tülideta läbi viia nii, et tegelik muutus on minimaalne.

Need, kes on omale Londonisse firma teinud, saavad seal rahulikult äri edasi ajada. Natuke võib majandustegevus küll tagasi tõmbuda, aga mitte kuhugi ei kao brittide töökultuur, maksurežiim ja töötajate oskused, mis on teinud Londonist olulise majanduskeskuse.

Vitsur nentis, et lahkumisotsuse taga oli brittide soov vältida liigset immigratsiooni ja saada immigratsiooni asjus otsustusõigus tagasi. Britid on alati armastanud tuua endale sisse vajalikke inimesi välismaalt. Ta meenutas, et Euroopas pole ühtegi riiki, kus rahvas suudaks ilma immigratsioonita oma rahvastikku taastoota, aga Suurbritannia on üks riike, mille sündivus on taastootmistaseme lähedal.

Riigikantselei Euroopa Liidu asjade direktor Klen Jäärats ütles, et Suurbritannia turu vastu on suur huvi nii sakslastel kui hollandlastel, aga suhe on siiski ebavõrdne, sest Euroopa Liidu 450 miljonit allesjäänud elanikku on brittidest niivõrd suuremad. Mis puudutab brittide võimalust vältida Euroopa Liidu reegleid, siis paljud standardid on tegelikult ülemaailmsed ja suurimad standardite tegijad on USA ja Euroopa Liit.

Brittide lahkumise otsene mõju Eesti majandusele pole suur, sest meie kaubandus Suurbritanniaga pole kuigi aktiivne. Turgude volatiilsus mõjutab ka meid, aga see toimub iga suurema kriisi ajal.

Eesti Päevalehe arvamustoimetaja Priit Simson ütles, et britid sõidavad jätkuvalt teisel teepoolel, kasutavad teist raha, ei kuulu Schengenisse, nad olnud kogu aeg teistsugused.

Samas on täiesti selge, et lühiajalisi võbelusi tuleb, turud on närvilised, niigi probleemide käes vaevlev Euroopa on saanud uue haavatavuse. "Lahkumine on protsess ja mitte sündmus, kus tõmmatakse stepsel kohe välja," ütles Simson.

Euroopa Liidu jaoks on see risk, aga ka vajalik testjuhtum, et teada saada, kui vastupidav on see liit olukorras, kus satutakse pingeolukorda. "Seni olnud mõte lahkumisest justkui mõeldamatu. Nüüd peame sellega kuidagi hakkama saama," ütles Simson.

Kuigi mingid piirid brittidega võivad karmistuda, on britid alati olnud rahvusvahelised ja Euroopa Liit pole huvitatud nende eemaletõrjumisest.