"Kui ta [sotsiaalminister Hanno Pevkur - toim.] ütles, et järgnevatel aastatel meil raha on, siis ma usun seda, et meil on. Kuid meie probleemiks on see, milline saab olema 5-10-15 aasta pärast võimalus maksta pensioni. Siin ma olen väga murelik," rääkis Vitsur Delfile. "Töötajate arv, ülalpeetavate arv ja sündivus on sellises proportsioonis, mis ei võimalda meil muretult tulevikku vaadata."

"Nüüd tulebki põhiline küsimus, et kui me praegu ei arvesta seda, mis meid ootab 5-10-15 aasta pärast ees ja ei näe seda, ja astume mõned sammud, lähtudes hetkevõimalustest, siis teeme kõige suurema vea, mida üldse teha saame. Peame kindlasti vaatama, milline on jätkusuutlik proportsioon," manitses majandusteadlane.

Samas mõistab ta täielikult Pevkurit, sest võrreldes teiste riikidega läheb Eestis sisemajanduse kogutoodangust sotsiaalkulutusteks vähem kui vanades Euroopa riikides.

"Eesti on Euroopa Liidus üks nendest riikidest, kus on sotsiaalseks kindlustatuseks kolmandik või pool vähem siseproduktist kui enamikes teistes riikides. Meil on siin oma ühiskonna sidususe ja solidaarsuse osas võrreldes teiste Euroopa riikidega väga suur tee käia. Loomulikult tervet sellist teed me käia ei saagi, sest teised tõmbavad ka tagasi. Sellist heaoluriiki nagu oli 50ndatel või 60ndatel aastatel ehitada ei ole võimalik, kuid me ei saa siiski olla kõige hoolimatum riik. Kõige hoolimatumad riigid ei ole edukad, aga pillavaimad riigid ka ei ole. Siin tuleb leida kuldne kesktee," tõdes ta.