Vitsur ütles Eesti Päevalehe antud intervjuus, et Eestit Ukraina saatus ei taba, sest meile müüdava gaasi hind on olnud kogu aeg tunduvalt turumajanduslikum.

„Teiseks tõuseb gaasi hind kogu maailmas,” nentis Vitsur. ”Kolmandaks on niikuinii kokku lepitud, et Venemaa hakkab oma piiridelt Euroopa riikidele gaasi müüma enam-vähem ühe hinnaga. Ükskõik milline Venemaa poliitiline tahe ei oleks, gaasi hind tõuseb tahes-tahtmata Soome tasemele. Põhimõtteline erinevus on, et Eesti on gaasi lõpp-punkt ja Ukraina transiidimaa.”

Musta stsenaariumi korral saaks Venemaa gaasikraanid üldse kinni keerata. „Kui nõnda arutada, võib Venemaa teha Narva elektrijaamad kuivaks, lastes Narva jõe oma vanasse sängi tagasi,” nentis Vitsur. „Siis tuleks elektrijaamad seisata, sest pole jahutusvett. Venemaa võib lahti võtta Narva jõe silla ja kaupu mitte enam üle lasta. See kuulub poliitilise ulme valdkonda.”

Moskva ja Kiievi suhetes on ju kättemaksu näha. Tegu on kahe jõulise ja teineteisest poliitiliselt üsna kaugel asuva riigiga, vastas Vitsur. „Läbirääkimisi alustati äärmustest. Asju kontrollitakse praegu jõupositsioonilt.”

Vitsuri sõnul on paraku tõsi, et ümber hakkavad saama ilusad ajad, kus Eestis on gaas odavam kui Soomes [täna ca kolmandiku võrra]. „Me muutume Gazpromile samasuguseks partneriks,” lausus ta. „Ma ei tea, kas see juhtub kahe, kolme või nelja aasta pärast. Arvan, et probleeme ei tule, sest Venemaa tahab gaasi müüa.”

Savisaare nõunik ei pea ka asjaolu, et aastal 2015 tuleb Eestis toota veerand elektrit maagaasist julgeolekuriskiks. „Ka kogu bensiin, diislikütus ja masuut, mida me kasutame, on sisuliselt Venemaa päritolu, ükskõik kas see tuleb Soomest või Leedust. On absurdne, et Venemaa teeb midagi gaasiga, kui teised tema kütused on meile kättesaadavad. Suur riik ei saa selliste nüketega tegutseda,” lisas ta.

“Täna kasutab Venemaa gaasirelva Ukraina vastu. Uus Saksa-Venemaa gaasijuhe loob samasuguse gaasirelva ka Lääne-Euroopa vastu,” märkis Isamaaliidu esimees Tõnis Lukas. Res Publicasse kuuluva suursaadiku Tiit MatsulevitsŠi hinnangul peab Eesti valitsus võtma gaasitülis selge positsiooni, nagu on teinud ka USA.

“Praegu on Ukraina jõhkra surve all, mille eesmärgiks on hoida riik oma mõjusfääris. Suure tõenäosusega on järgmisena löögi all Balti riigid.” Gaasisõja taga kumab tema väitel selgelt putinlik impeeriumi taastamise ideoloogia.