Taanis keelati hiljuti mitmete hommikusöögihelveste ja müslibatoonide müük, sest need sisaldasid liialt B-vitamiini, foolhapet ja rauda. Ühtekokku läks müügikeelu alla 18 toodet, peamiselt Kellogg’silt, mille tooteid seni tervisele kasulikeks oli peetud, kirjutab Postimees.

Tallinlannast ema Janika Kimmer rääkis, et tema väike poeg armastab hommikusöögiks süüa šokolaadihelbeid. “Poiss tahab süüa just neid helbeid, mille pakil on jänese pilt,” rääkis Kimmer. Ta oli üllatunud, et tervislikuks peetud toiduainega liialdamine võib tervisele ohtlik olla.

Tartu Ülikooli emeriitprofessori Selma Teesalu sõnul süüaksegi Eestiski juba liiga palju vitaminiseeritud tooteid. “Müsli ei tohiks mingil juhul olla inimese igapäevane toit,” rõhutas Teesalu, kelle sõnul on maailma toitumisspetsialistid vitaminiseeritud toodete kahjulikkusest juba mitu aastat rääkinud.

Teesalu nimetab tarbijatele ohtlikeks ka rohkete vitamiinidega Red Bulli ja teisi energiajooke. Teesalu meenutab, et rääkis juba kümme aastat tagasi, et nende tarbimine on narkomaania eelastmeks.

Tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Agnes Jürgensi sõnul ei saa Taani uuringu tulemusi Eestis rakendada, kuna kahe riigi elanike toitumisharjumused on erinevad. Jürgens ütles, et Eestis on vitamiinisisaldus normeeritud vaid toidulisandite puhul. Esialgu ei järgi Taani eeskuju ega kavatse Kellogg’si tooteid ära keelata ka teised Euroopa riigid.

Eestisse Kellogg’si tooteid importiva AS Smarteni esindaja Elar Killumets andis sõna, et kommenteerib Taani uuringut ja toiduainete keelamist lähiajal.

Kui B- ja C-vitamiinide üledoseerimine oht varitseb inimest ennekõike toiduainete puhul, siis E-vitamiinidega liialdamist peab kartma ravimite liigse tarbimise tagajärjel. Liigses koguses C-vitamiini tekitab näiteks põiekive, B-vitamiini suured doosid toovad kaasa apaatia ja meeleoluhäired, E-vitamiini liigne tarbimine suurendab enneaegse surma ohtu ja halvendab aju verevarustust.