Kaljulaid saabus Moskvasse varahommikul Portugalist ning suundus esmajoones pidulikult avama värskelt renoveeritud Eesti Vabariigi suursaatkonna hoonet Moskvas.

Pärastlõunal antud pressikonvrentsil ütles Kaljulaid ajakirjanikele, et president Putiniga peetud kohtumise kõik teravad teemad tõstatas tema. "Vene pool ei toonud lauda teravaid teemasid, näiteks nagu keeleküsimus või diskrimineerimine. Neid tõin mina. Sain ise meie olukorra ära rääkida," selgitas Kaljulaid.

Eesti riigipea lisas, et siiski möödus kohtumine rahumeelselt ja teda see ei üllatanud. "Kui see kutse tuli, siis olin valmis, et kohtumine on ratsionaalne. Selliseks see ka kujunes," ütles Kaljulaid.

Kahe riigipea ajalooline kohtumine algas täna veidi enne kella kaht Kremlis. Vene riigipea Vladimir Putin tervitas Kaljulaidi sõnadega: "„Ammu ei ole näinud." Putin lisas, et kontaktide puudumine ametiisikute ja naabrite vahel ei ole normaalne.

Kaljulaid rääkis Kremli kodulehe teatel avasõnades EL-i-Vene suhete arendamisest, majanduskoostööst ja ÜRO julgeolekunõukogusse kandideerimisest. Kaljulaidi sõnul on hea näide kahe riigi koostööst Peipsi järv. "Kuid nagu me mõlemad teame, hakkame arutama ka keerukamaid probleeme – pärast seda, kui meie ajakirjanikest sõbrad on ruumist lahkunud," ütles ta.

Kohtumine kestis rohkem kui tunni ja sellele järgnes sama kaua väldanud lõunasöök. Vene poolelt osalesid einel ka välisminister Sergei Lavrov ja majandusarengu minister Maksim Oreškin.

Keskpäeval saatkonnas peetud avakõnes ütles Kaljulaid, et Eesti saatkond on riikide esindustest üks lähemaid Kremlile. "Kahjuks pole see lähedus tõlgendunud alati poliitikaks," sõnas ta. President väljendas lootust, et ehk annab uuenenud saatkonna avamine uue tõuke ka omavahelises läbikäimises. Ta manitses siiski, et ei maksa oodata kiireid läbimurdeid.

Putiniga kohtumisega pole Kaljulaidi visiit veel läbi, sest Eestisse naaseb ta alles homme pärastlõunal. Reede hommikul asetab Eesti president pärja poliitiliste repressioonide ohvrite mälestusmärgile “Leina sein”.

Delfi ja Eesti Päevaleht on saatnud Moskvasse kolm ajakirjanikku sündmust kajastama ning anname kogu päeva jooksvalt edasi Moskvas valitsevaid meeleolusid ja visiidi detaile ning kirjeldame, mis toimub telgitagustes.