“Peresiseseid koosviibimisi inimestega, kellega nii ehk naa koos elad, ära keelata ei saa. Küll aga tasuks teised koosviibimised, sünnipäevade tähistamised sõpradega ära jätta,” ütles viroloog Lutsar. Ta selgitas, et säärastest koosviibimisest nakatuvad ka haigete perekonnad ning tihti on peres mõni eakam, kes on koroona riskigrupis.

“Teiseks, ma olen seda 50 000 korda öelnud, et kui leibkonnas on koroonapositiivne inimene, peab ta olema teistest eraldi,” soovitas Lutsar. “Ta ei tohi teistega telerit vaadata ja koos õhtust süüa - see on retsept teiste haigestumiseks,” põhjendas Lutsar. Koroonapositiivne inimene peaks viibima teistest eraldi ja suhtlema perega näiteks telefonitsi.

Lutsar ei poolda säärast lahendust, et koroonapositiivsed inimesed viibiksid haiguse põdemise ajal kodust eemal. “See mõjuks neile veelgi halvemini,” sõnas ta.

Haiglad peavad vastu

Viimase ööpäeva jooksul kinnitati Eestis veel 208 koroonajuhtu. Lutsar pidas seda ootuspäraseks, sest kolded tekivad kohtades, kus palju inimesi elab koos - näiteks vangla ja hooldekodu. “Ennekõike tuleb vaadata, et meie meditsiinisüsteem vastu peaks. Praegu on haiglas 44 koroonasse nakatunut, mis moodustab aktiivsetest juhtudest maksimaalselt 3,5 protsenti. Intensiivravil on vaid mõni inimene ja sellega saab meie meditsiinisüsteem hakkama,” kinnitas Lutsar.

Mõnedel teistel riikidel nii hästi läinud pole, näiteks nii Tšehhi kui ka Belgia on kehtestanud üha karmimaid koroonapiiranguid. “Nende meditsiinisüsteem võib hakata lõhki minema, seega on piirangud põhjendatud,” möönis Lutsar.

Mis aga saab, kui Eestis koroonaviirusega nakatunute arv nagu ülejäänud Euroopaski üha kasvab? See oleneb Lutsari hinnangul sellest, kes nakatanud on. “Praegu on nakatanuid kõige rohkem tööealiste seas. Piiranguid tuleb sättida selle järgi, kas näiteks nakkus levib töökohtades, hooldekodudes ja nii edasi,” ütles ta. Seetõttu tasuks neil inimestel, kelle amet seda võimaldab, töötada kodust.

Peale selle rõhutas Lutsar maski kandmise olulisust. Nagu terviseametki märgib Lutsar, et maske peaks kandma eelkõige Tallinnas ning Harjumaal siseruumides ja ühissõidukites. “Ka ülejäänud Eestis võiks rahvarohketes kohtades maski kanda ja võimaluse korral distantsi hoida.”