Juuli keskel toimusid X ülemaailmsed vilsandlaste päevad, kus arutleti ka tuletorni saatuse teemadel. Oluliseks küsimuseks kerkis, kas kunagi saab Vilsandi külastaja tuletorni ronida, et näha sealt ümbritsevat vaadet, kirjutab Meie Maa.

Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam märgib veeteede ametile saadetud kirjas, et arengud ehitustöödel ja eriti tuletorni linnaku osas on olnud märgatavad, kuid küsimusi tekitab kõige olulisem ehk tuletorni saatus. "Meile teada olevalt on tuletornis osa puitkonstruktsioone mädanenud ja vajalikud on ka välised korrastustööd," kirjutas vallavanem.

Veeteede ameti hüdrograafia ja navigatsioonimärgistuse teenistuse juhataja,
peadirektori asetäitja kohusetäitja peadirektori ülesannetes Taivo Kivimäe vastas pöördumisele, et uuringutes antud hinnangud kinnitavad Vilsandi tuletorni tehnilise üldolukorra rahuldavaks.

Säilinud on kõik põhilised algsed konstruktsioonid, mis väärivad säilitamist ja restaureerimist, samuti puitvahelaed, kus väljavahetamist vajavad üksikud kahjustatud põrandalauad ja trepipõsed.

"Vilsandi tuletorni rekonstrueerimiseks ja restaureerimiseks on olemas enamik vajalikest projektdokumentatsioonidest, mis tuleks uuesti kooskõlastada ametiasutustes, lähtudes riigieelarvelistest võimalustest või muudest võimalikest rahalistest vahenditest, mida saaks kasutada püsimärkide remontimisel ja korrashoiul," märkis Kivimäe.

Kivimäe sõnul saab Vilsandi tuletorni seni kasutada ainult meresõidu ohutuse tagamise eesmärkidel.