Pealtnägijate kirjeldus nähtusest klapib klassikalise kirjeldusega meteoriidi langemisest Maale, ütles BNS-ile Tõravere observatooriumi vanemteadur Mihkel Jõeveer. Tunnisjate sõnul kukkus meteoriit merre Vilsandi lähedal. “Langemisega kaasnevat mürinat oli kuulda Kuressaareni,” lisas ta.

Vilsandi elanik Mati Kuntro ütles Meie Maale, et kolmapäeval kella 10.30 paiku nägi ta, kuidas taevas sööstis kagust loodesse umbes 30-40- kraadise nurga all helendav keha.

“Tossusaba oli järel nagu reaktiivlennukil, aga võimsam,” ütles ta. Kuigi päike paistis ja ilm oli hele, kaasnes meteoriidiga omakorda helendus, mis oli ergum näiteks gaasikeevitusest.

“Aknad vappusid ja majaseinad värisesid, oli tunne, et ka maa väriseb, mürin oli kõvem kui pikse oma,” rääkis Kuntro, kelle sõnul jõudis helilaine pärale umbes poolteist minutit pärast meteoriidi langemist.

Meteoriit kukkus merre Vilsandist loodes, umbes 20 kilomeetrit rannikust.

Jõeveer ütles, et lähemalt on seda nähtust raske uurida. “Võimalik, et meteoriidi teekonda on jäädvustanud Ruhnus asuvad radarid, kuid merepõhjast seda meteoriiti enam välja ei too,” lisas ta.

Jõeveere sõnul sõltuvad meteoriidi langemisega kaasnevad müra ja helendus kiirusest, millega see Maale langeb. Kui meteoriit oleks kukkunud maapinnale, poleks see Jõeveeri sõnul teinud rohkem kahju kui väiksemat sorti põllukivi.

“Kui inimene oleks pihta saanud, võinuks olla fataalne lõpp, kuid auto- või majakatust oleks meteoor vaid mõlkinud,” ütles ta.

Meie Maa kirjutas, et Vilsandi lähedale kukkunud meteoriit võis olla umbes 2-3 kilogrammi raske. Meteoriidile järgnenud kõrvulukustava paugu põhjustas atmosfääris tekkinud lööklaine, mis tekkis maapinnast umbes 20-30 kilomeetri kõrgusel. Maa peale langedes ei ole enam heli, meteoriit kukub vaba langemise kiirusega.

Meteoriitide kivimid on haruldased ja seetõttu kallid. Meteoriidi hind oleneb suurusest, aga üldiselt maksavad nad sadakond USA dollarit gramm, rääkis Jõeveer. “See on aine, mida maa peal kaevandada ei saa, see on ju teisest maailmast, Päikesesüsteemi äärealadelt,” lisas ta.

Jõeveeri hinnangul pärineb Vilsandil nähtud meteoriit kusagilt Marsi ja Jupiteri vahelt, kust ta asteroidide põrkumise tagajärjel triivima pääses. Meteoriidi teekond Maale kestab miljoneid aastaid. “Nad ei tule sealt otse, vaid spiraalselt, tehes enne maale jõudmist ümber Päikese võib-olla miljon tiiru,” rääkis teadlane.

Meteoriitide langemine on Jõeveeri sõnul harv nähtus.

Viimased teated meteoriidi langemisest Eestis pärinevad 1930. aastatest, kui üks meteoriit langes Kesk-Eesti kandis, kuid tükki üles ei leitud.

Maapinnani jõudnud ja üles leitud meteoriidid kukkusid Eestis maha 19. sajandil Saaremaal ja Pilistvere kandis. Need meteoriiditükid on hoiul Tallinna Geoloogiainstituudis.