Kohtuvaidluse lõppedes teatatud otsuse kuulutamise tähtaega pikendati seoses kriminaalasja suure mahuga, teatas Harju maakohus.

23. veebruaril toimunud kohtuvaidluses väitis riigiprokurör Triin Bergmann oma neli tundi väldanud kõnes, et süüdistatavate süü on leidnud tõendamist ja kõik tõendid on kogutud seaduslikult. Prokurör nõudis Reiljanile karistuseks 3 aasta ja 6 kuu pikkust vangistust, millest kandmisele kuuluks 3 kuud. Ülejäänud 3 aastat ja 3 kuud vangistust jääks kanda tingimisi 5aastase katseajaga. Sillale nõudis prokurör karistuseks 11 kuu pikkust vangistust, millest 3 kuud kuuluks kohe ärakandmisele ja ülejäänud 8 kuud kandmisele tingimisi 3aastase katseajaga. Pärna karistuseks nõudis prokurör 100 päevamäära suurust s.o 65 200kroonist rahalist karistust.

Reiljani kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv palus tema kaitsealune õigeks mõista, sest tema kaitsealuse süü pistise andmises ei ole tõendatud. Sama väitis oma kaitsealuse kohta ka Silla kaitsja vandeadvokaat Üllar Talviste.

Pärna kaitsja vandeadvokaat Maria Mägi palus enda kaitsealuse tema süü tõendamatuse tõttu õigeks mõista ja palus kohtul arvestada, et kohtuliku arutamise aluseks saab olla ainult süüdistusakt ja antud juhul jääb süüdistusakt selgusetuks. Ning kuigi kaitsjad juhtisid sellele kohe protsessi alguses ka tähelepanu, ei ole riiklik süüdistaja kasutanud oma õigust süüdistusakti muuta ja täiendada, väites, et kriminaalmenetlus on kulgenud õiguspäraselt, ning seda ka õiguskantsleri hinnangul.

Kaitsjad on endiselt seisukohal, et osad asjas kogutud tõendid, nagu Daisy Taugi SMS-sõnum ja telefonikõne Pärnaga ning Silla ja Pärna telefonivestluse lindistus, ei saa olla kohtuotsuse tegemisel aluseks, kuna need on kogutud seadust rikkudes.

Oma viimases sõnas eitasid kõik kolm kohtualust oma süüd. Tarmo Sild tänas kohut põhjaliku ja kohtu võimalusi arvestades kiire kohtumenetluse eest ja palus end õigeks mõista. Villu Reiljan väitis, et kuulas ja vaatas protsessi huviga.

Riigiprokurör Triin Bergmanni esitatud süüdistuse järgi on kriminaalasja eeluurimisega tuvastatud, et Villu Reiljan nõudis keskkonnaministrina Rävala pst 8 kinnisasja müügi käigus vandeadvokaat Tarmo Silla vahendusel AS-i Wipestrex Grupp esindajalt Aivo Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist.

Süüdistuse järgi saanuks Aivo Pärna äriühing pistise maksmise korral Rävala 8 kinnisasja omandada soovitud tingimustel ning ühtlasi oleks tagastatud AS-ilt Wipestrex Grupp äravõetud tagatisraha summas 31,5 miljonit krooni ja OÜ RealWay tagatisraha summas 31,5 miljonit krooni.