Keskerakonna Viljandimaa piirkond esitas juulis Keskerakonna esimehe kandidaadiks praeguse esimehe Edgar Savisaare. Delfi kirjutas eile sellest, kuidas augusti alguses saatsid Viljandimaa kohalikud liidrid erakonna siselisti kirja, milles avaldavad toetust Savisaare asemel Jüri Ratasele.

Keskerakonna Viljandimaa piirkonna juhatusse mitte kuuluva Karl Õmbluse sõnul ei ole Savisaare kandidatuuri esitamine juhatuse poolt ühes demokraatlikus kogumis siduv. "Inimestel on nii võimalus kui ka lausa kohustus ka oma peaga mõelda. Ka ilma nende erinevate avaldusteta on arusaamad ja eelistused erinevad. Seda arvestades ei saa ükski organ selliseid korraldusi anda," ütles Õmblus Delfile.

"Ma arvan, et see ei ole eetiline, kui mingi kogum ütleb, et meie nüüd otsustasime siin, et valime seda inimest ja siis 300-liikmeline seltskond peaks nagu lambakari järgi tulema. Minu meelest sellist erakonda ei oleks kellelegi tarvis," lisas ta.

Eile kritiseeris Õmbluse ja paljude teiste Viljandimaa keskerakondlaste poolt allkirjastatud pöördumist teravalt ka Keskerakonna peasekretär Priit Toobal, kes nimetas Õmblust parteisiseseks intrigandiks.

Kuigi Õmblus Toobali avaldusi kommenteerima ei kiirustanud, ütles ta siiski, et iga arukas inimene, kes tema ja teiste sama meelt olevate erakonnakaaslaste pöördumist erakonna siselistist loeb, saab aru, mis see tegelikult on ja mida see tekst sisaldab.

"Ma võtan seda kaunis lõdva randmega, ei ole mõtet energiat kulutada nendele asjadele, mida ise muuta ei saa. Aga mõnesid asju siin ilmas saab muuta. Väga paljuski on see protsess kinnikülmunud tegevjuhtimise ja selle siseorganisatsiooni organisatsioonikultuuri vastu, mida praegune peasekretär esindab. Ja mida tegelikult väga üheselt näitab ka tema viimane avaldus."

Õmblus ütles ka, et tema hinnangul ei määra piirkondlike juhatuste otsused esimehe valimise lõpptulemust. "See on sellise nõukogulikus stiilis raporteerimise vaimustus. Ma saan aru, kui seatakse üles kandidaadid, kes määratakse näiteks piirkondlike konverentside või koosolekute poolt, siis ma hindan, et sellel on rohkem kaalu, kui liikmetel juhatuses," lausus Õmblus.

"Mina küll tahaks, et Eesti ühiskonnas keskklassi huve kaitsev erakond oleks toimekas ja autoriteetne ja temast midagi ka sõltuks," sõnas Õmblus, kelle arvates Savisaare juhtimisel selline perspektiiv võimalik ei ole. "Ma saan muidugi aru, et ta (Savisaar - toim.) on linnapeana väga hõivatud. Aga seda enam peab olema selline meeskond, kes suudab kogu erakonda mobiliseerida ja eriarvamuste puhul ei hakka lahmima, et vaata, milline sa ise oled."