Savisaar-Toomasti sõnul on küsimus eetikas, moraalis ja väärtushinnangutes erakonna juhtimises.

„Olen lihtsalt kurb, et me olime sunnitud selle käigu tegema, aga eneseväärikus ei lubanud ka teisiti,“ ütles ta Delfile. „Kahjuks nendes tingimustes, kus meie suu püütakse lukus hoida, polnud meil võimalik esindada oma valijaid.“

Savisaar-Toomast soovis ilma igasuguse sarkasmi ja irooniata oma senisele koduerakonnale kainet mõtlemist ja soovitas, et erakond ise vastaks küsimusele, miks kaheksa liiget täna erakonnast lahkus.

Europarlamendist tagasi ei astu

Küsimusele, kas tema ja erakonnast lahkunud Siiri Oviir peaksid loobuma ka oma saadikukohast europarlamendis, vastas Savisaar-Toomast, et ta ei näe mingit põhjust tagasiastumiseks. „Ei tee ma seda tööd parlamendis teiste põhimõtete järgi,“ lausus ta.

„Meid on küll erakonna häältega valitud, aga seekord oli seadus selline, sest oli nimekirjadega valimine,“ möönis ta. „Otsustati, et me oleme väärilised seda maailmavaadet esindama.“

See, et Edgar Savisaar loobus oma mandaadist europarlamendis ja tema koha sai Vilja Savisaar-Toomast, oli viimase sõnul erakonna esimehe vaba valik. „Ega ma jõuga tema mandaati käest ära ei võtnud,“ lausus ta.

„Miks Kadri Simson ei nõua, et erakonna esimees astuks tagasi?“ küsis Savisaar-Toomast, viidates, et siis võiks muutuda erakonna juhtimine ja ei oleks erakonnast lahkujaid.

Ta heitis ette, et Keskerakond ei ole oluliselt huvi tundnud, mida saadikud europarlamendis teevad. „Ei ole Kadri Simson meid fraktsiooni kutsunud ega erakonna esimees meid kuulanud,“ kõneles ta. „Kaks korda aastas laupäeva pärastlõunal anname erakonna volikogul ülevaate oma tegemistes. Erakonna esimees on alati selleks ajaks juba lahkunud.“

Sellist huvi puudust tõlgendas Savisaar-Toomast selliselt, et järelikult on erakond europarlamendi saadikute tööga rahul.

Lahkujaid on veelgi

Savisaar-Toomast usub, et pärast tänast kaheksa liikme lahkumist Keskerakonnast on lahkujaid veel. „Üle Eesti on väikseid lahkumisi juba varemgi toimunud ja kuna seda on võimalk ID-kaardi abil ilma kärata lihtne teha, siis ega me täpselt kõiki lahkujaid teagi,“ kõneles ta ja viitas, et väljaspool pealinna on erakonnast lahkumise põhjus selles, et juba pikka aega on Keskerakonna huvi ainult Tallinnaga seotud ning partei on ülejäänud Eesti juba ammu maha jätnud.

Et järgmiste valimisteni on poolteist aastat, siis on lahkujatel Savisaar-Toomasti sõnul ka aega otsustada, kuidas edasi tegutseda. Ta kinnitas, et ühised arutelud jätkuvad, kuid millise kuju see lõpuks võtab ja kui suureks see seltkond kujuneb, on veel vara öelda. „Kahtlemata on poliitikas üksi raske midagi teha,“ möönis ta.

Savisaar-Toomast ise ühegi teise erakonnaga hetkel liituda ei kavatse, kuigi jutte erinevate erakondadega liitumisest on ikka räägitud. „Ma ei läinud ju Keskerakonnast ära erakonna põhimõtete pärast, vaid juhtimisstiili pärast,“ ütles ta. „Ma ei ole valmis ühinema ühegi teise erakonnaga, ega ma ei ole maailmavaateid ja põhimõtteid reetnud.“

Rahulolematus ei alanud äsja

Tema sõnul ei ole see rahulolematus äsja alanud. „Põhimõtteliselt on see umbes kaks aastat kestnud, et sellise juhtimisviisiga, selliste väärtustega ja eetiliste hoiakutega, kuidas praegu Keskerakonda juhitakse, ei ole me suutelised oma valijate huve kaitsma,“ kõneles Savisaar-Toomast.

Ta meenutas, et Keskerakonna kongressil püüti erakonna juhtimist muuta ja erakonna esimehega rääkida, kuid see ei õnnestunud. Lubati küll edaspidi arvestada, kuid tegelikkus oli vastupidine.

„Erakonna esimees ei ole huvitatud, et erakond oleks ühtne,“ sõnas Savisaar-Toomast. „Kui keegi julges oma mõtted välja öelda, siis tegelikult järgnesid sellele repressioonid.“

Savisaar-Toomasti sõnul häiris teda, et erakonna juhtkond ei ole andnud hinnanguid sellisetele nähtustele nagu teiste e-kirjade varastamine ja ka korruptiivsed teod, mis toimuvad Tallinnas.

„Eetiline ja moraalne suhtumine peaks olema ka erakonna juhtkonna poolt,“ leidis Savisaar-Toomast, kelle sõnul üks väljaastumise põhjustest tema puhul oli ka see, et ta ei saa ega ole valmis vastutama näites nimetatud tegude eest.