Mullu augustis kutsus Keskerakonna üldkogu hääletama Euroopa Liiduga liitumise vastu ning väitis, et sellest võidab vaid nn esimene Eesti ja kaotab teine Eesti ehk kaks kolmandikku rahvast.

Postimehe küsimusele, kas Vilja Savisaar kavatseb nüüd koos erakonnakaaslastega europarlamenti pääsedes Euroopa Liitu (EL) seesmiselt õõnestama hakata, vastas ta, et ei näe oma kandideerimises midagi vastuolulist või sobimatut. “Kui ma eelmisel aastal ütlesin, et Eestil ei ole õige astuda Euroopa Liitu, siis referendum näitas, et ligi kolmandik Eesti kodanikest arvas samamoodi. Praegu on uus olukord, sest 67 protsenti inimestest otsustas teisiti ja toetas seisukohta, et Eesti edasine areng oleks õigem, kindlam ja parem ELi koosseisus. On selge, et kui näiteks enamus muutuks ELi toetajatest vastasteks, tuleb ka poliitikutel ümber rivistuda.”

Vilja Savisaar tunnistas, et kuigi Keskerakonna programm ütleb nüüd, et “suur unistus kõigi jaoks avatud avardunud turvalisest, vabast ja jõukast Euroopast on tõeks pöördumas”, on ta jätkuvalt ELi suhtes skeptiline. “Ma pidasin toona õigeks, et Eesti ei liituks seekordse laienemisringiga. Kahjuks ei toimunud ei referendumi eel ega ka pärast seda just eriti sisukat teavitust ELiga kaasnevatest muutustest. Neid ei tea tänaseni enamik ametnikest ega ka poliitikutest, rääkimata inimestest, kelle igapäevast elu EList tulenev oluliselt mõjutama hakkab. Eesti ei tea siiani, millises suunas ELi tuumikriigid liiguvad,” sõnas Savisaar.

“Kui vanad riigid ütlevad, et see on nüüd hoopis uus Euroopa Liit, siis kahtlemata kehtestatakse seal ka uued mängureeglid. Meie aga andsime jah-sõna ilma, et me oleks teadnud, kas need mängureeglid on tegelikult meile vastuvõetavad või mitte. Ma arvan, et liiga kergelt loobuti iseseisva riigi staatusest, muutudes protsendi murdosa suuruseks jõuks. Meil oleks tulnud teha palju soodsamaid lepinguid. Pealegi — kui me ei oleks ühinenud ja Euroopa Liit oleks ära lõppenud Läti piiril, siis oleks Eesti ikka jäänud ELi ja Venemaa vahele ja meiega oleks pidanud tahes või tahtmata arvestama,” lisas ta.

Ilusaks unistuseks peab Vilja Savisaar, et kui üks Savisaar algatas Nõukogude Liidu lagunemise, siis teine Savisaar algatab Euroopa Liidu lagundamise. “Kui tõesti peaks ilmnema, et ELi ei ole enam võimalik paremaks teha, tuleb teda võib-olla tõesti lagundama hakata.”