Te olete õppinud vahepeal maski kandma? Kui eelmisel korral kohtusime, oli hirmus ebamugav, kas täna on natuke parem?

Prillid lähevad ikka uduseks. Oleneb maskist muidugi: osa laseb paremini õhku läbi ja siis ei lähe nii uduseks. Samas, kui me tahame, et mask päriselt filtreerib, siis pole tal jälle õhu läbilaskvus väga hea.

Teie elus on lõppev aasta erakordselt hea. Kevadel saite maskide hankimisega silma paista, käisite koos Urmas Reinsaluga lennuväljal laiamas. Siis tundsite end tõelise riigimehena?

Mina käisin seal, et näidata: maskid on kohale jõudud. Oli ju meeletu paanika, et kohe saavad maskid osta hooldekodudes ja haiglates. Mina ei võtnud seda eneseeksponeerimise või laiamisena. Aga aasta on tõesti hea olnud, ma võtsin naise.

No täpselt! 70 külalist, suurepärane pidu, ilusad pildid. Kõik külalised said kingituseks maski. See oli ju puhta pokazuhha, suvel polnud maske vaja ja piltidelgi olete enamjaolt maskideta.

Eks see oli mõeldud teatud sümbolina. Ega see ei ole ju meeldiv, et peab maske kandma. Need olid tehtud ilusa kujundusega, selline koroona-aasta pulma suveniir.

No ja miks see teil täna ees pole?

Need on mul kodus, korduvkasutatavad ja korraliku filtriga. Me kasutame neid küll vahel abikaasaga.

Teate, mis sotsiaalmeedias räägitakse? Te saite haridusministriks selle pärast, et kõik teie abikaasad – kolmas abielu – on olnud õpetajad. Vastab tõele?

Abielus olen teist korda, aga mul oli vahepeal üks elukaaslane, kes, jah, oli ka õpetaja. Aga Juur ja Kivirähk rääkisid hoopis raadios, ma olevat saanud haridusministriks perekonnanime pärast. A, B ja aabits.

No üks variant on veel: te olete ka ise olnud õpetaja. Isegi pioneerijuht!

Ei olnud pioneerijuht, ma olin huvijuht. Klassivälise töö organisaator ja direktori asetäitja.

Kuula siit.
1x
00:00

Igatahes leidsite te, et õpetajatöö pole teie jaoks. Astusite Keskerakonda ja hakkasite Võhmas karjääri tegema.

Majandusõppe tunde käisin koolis andma ka veel Võhma linnapeana, nii et kokku olen õpetajatööd teinud üle kümne aasta.

Te rääkisite, et peale teie räägiti haridusministri kohale asumisest ka Yana Toomi, Mihhail Kõlvarti ja Katri Raigiga.

Ma ei tea, miks see Raik siia sappa pandi. Mina tean, et räägiti Yana ja Mihhaliga. Raigi lisas loetellu ERR. Aga ma ei tea, mida Yana ja Mihhaliga räägiti, võib-olla peaminister pidas nendega lihtsalt nõu.

No just, mõlemad on siseopositsionäärid, Ratas ei peaks neid eriti valitsusse tahtma?

Seda on nüüd küll palju öeldud. Mihhail on aseesimees, Yana on juhatuse liige.

Mõlemad on välja öelnud, et nad ei pooldanud selle koalitsiooni sündi.

Nad on öelnud, et see on veidi problemaatiline vene valijaskonna pärast. Ent kõigi tegevuste juures, mille me oleme valitsuses kokku leppinud, on olnud nii Yana kui ka Mihhail. Keegi ei saa öelda, et nad ei ole pidevasse igapäevasesse juhtimisse kaasatud.

Üks versioon liigub veel: teist oleks saanud sotsiaalminister Tanel Kiige asemel, Kiigest haridusminister ja Anneli Ott oleks maandunud riigihalduse ministri kohale. Miks see kõrvale jäi?

Kõigi nende vangerduste kohta peaks küsima peaministri käest.

No te olite ju juures, kui jutud käisid.

Tean, et peaminister pidas nõu, küsis ilmselt ka kellegi arvamust. Mina sain peaministri kõne pühapäeva õhtul ja selleks ajaks nägi ta mind haridus- ja teadusministri kohal. Esmaspäeval juhtkonnas arutasime.

Olete jõudnud juba kolida?

Jah, ma olen ikka alates eelmisest kolmapäevast haridus- ja teadusministeeriumis.

Kas see Mailis Repsi kuulus buss jäi teile? See, millega Horvaatias käidi, aga polnud meeles, et käidi?

Ei tea, sellega tegeleb haldusosakond.

No millega ta siia tulite?

Minu ametiauto on Audi.

Aga kuhu need Repsi bussid jäid?

Ei tea, need on ministeeriumi käes.

Millal teie viimati riigi vara oma huvides kasutasite?

Autot isiklikeks sõitudeks ikka vahel kasutan. Nii on see ka ette nähtud, sest selle pealt on erisoodustusmaks makstud.

Oo, Repsi argumendid on teil hästi käpas.

Seda tuleb teha mõistlikult. Kui tööülesanded on seotud isiklike sõitudega... Kui tööandja võib teha mingi soodustuse lisaks palgale ja teistele hüvedele, võib ka avalik sektor sellise soodustuse teha. Eraettevõtja käest et ei lähe ju küsima, kuhu te selle autoga sõitsite. Kui tööandja maksab erisoodustusmaksu, võib autot isiklikeks sõitudeks kasutada. Mina kasutan seda isiklikeks sõitudeks suhteliselt vähe.

Ma järeldan teie jutust, et Repsile tehti ülekohut ja ta sai ilmaasjata ametist lahti?

Mailis Repsi ministriametist loobumiseni viis mitu asja. On toodud eri argumente: autojuhi kasutamine isiklikeks sõitudeks....

Ma tahaks teada, mis teie arvate.

Mina arvan, see oli Mailise otsus, et ta tagasi astus. Mina kindlasti autojuhti isiklikel sõitudel kasutanud ei oleks. Võib-olla ei oleks kahte autot ka vaja olnud.

Repsi kaasuses on palju kritiseeritud ajakirjandust. Kas Õhtuleht kasutas seda lugu kirjutades parimaid vahendeid, mis ajakirjanduse käsutuse on, või oleks pidanud valima mõned teised?

Kuna asjasse olid segatud lapsed, siis päris korrektne see ei olnud. See on pigem eetika küsimus, ma ei taha seadust siin taga ajada. Näiteks kas on korrektne tulla minu isiklikku maja drooniga filmima? Seda tehti eelmisel kevadel, kui me ametisse astusime: filmiti kõigi ministrite kodusid. Arvan, see on veidi üle piiri.

Kuidas suhtute minister Raivo Aegi korraldusse prokuratuurile teha kindlaks, kas ajakirjandus on Repsi asjus õigesti käitunud?

No ma ei tea, võib-olla tuleks need asja üle vaadata. Ei ole ju ajakirjanduses räägitud, kuidas n-ö jälitustegevus, faktide kodumine ja piltide tegemine käis. Selle hinnangu võiks saada. See ei tähenda, et keegi hakkab ajakirjandus taga ajama.

Miks tundus valitsusele mõistlik gümnaasiumid kinni panna, kui nt huviringid on lahti ja õpilased võivad õhtuti mööda baare kolada, kui vanemad ei keela?

See on lähtunud ekspertide ettepanekutest. Viimased nädalad on näidanud, et just gümnaasiumiastmes levis nakkus väga kiiresti. Noored inimesed on tihtipeale asümptomaatilised, aga haigust levitavad: peredesse, kollektiividesse.

Aga kus on loogika? Huviringid on lahti, isegi laulukooris tohib käia!

Huviringid tegutsevad piiratud ulatuses: 10 inimest, Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal. Kui tahame viirusele piiri panna, siis kuskil peame piiranguid rakendama. Eesti on siiamaani rakendanud kõige leebemaid piiranguid.

Koole kinni panna on kõige lihtsam.

Kuna kõige rohkem levis viirus gümnaasiumiastmes. Gümnaasiumiastme koduõpe kehtestati terviseameti korraldusega, mitte valitsuse omaga.

Mihhail Kõlvart tahab teiega arutada gümnaasiumiastme kontaktõppe erandeid. Millal te koos maha istute?

Juba täna rääkisime sellest. Tõenäoliselt teeme mõned erandid: individuaalsed konsultatsioonid, hariduslike erivajadustega lastele kehtib juba praegu kontaktõppe erand, eksamite konsultatsioonid piiratud ulatuses. Olümpiaade on võimalik vastatavalt terviseameti suunistele läbi viia – hajutatus, maskid jne.

Tahate parandada vene laste võimalusi õppida eesti keelt. Sellega on tegeldud aastaid, mis on teie võluvits?

Ei ole piisavalt tegeldud. Tuleb üle vaadata õpetajate ettevalmistus, täiendkoolitus ja motivatsioon, mis toob inimesi eesti keele õpetajaks. Ida-Virumaal võib eesti keelt venekeelsele lapsele õpetada venekeelne õpetaja, kes vahel on eesti keele kursused läbinud, vahel ei ole. Iga kord ei kuku see hästi välja.

Väikekoolide säilitamine – jällegi kõlab nagu utoopia. Kust te selleks raha leiate? Ääremaastumine käib täistuuridel.

Nagu Anneli Ott, nii olen ka mina üritanud ääremaastumise vastu võidelda. Üht-teist on tehtud, mõju pole kohe tunda. Igal juhul loodan, et seis hullemaks ei lähe. Haldusreformi järgi kehtivad ühinemislepingud, aga kohalik omavalitsus saab ise otsustada, kuidas ta koolivõrku kujundab. Võib juhtuda, et pärast sügisesi valimisi, kui ühinemislepingud jõu kaotavad, hakatakse paljusid põhikoole kinni panema. Siin on ehk võimalik põhikooli asemele teha nelja- või kuueklassiline kool, et kool ei jääks kodust väga kaugele. Seda oleme nõus riiklikult toetama.

Lubate tõsta õpetajate palku. Kas teil on Jüri Ratase ja Martin Helmega olemas kokkulepped, kus need summad tulevad?

Jüri Ratas tegi mulle selgeks, et tuleb vastutus võtta haridus- ja teadusministri koha näol. Ega seal palju vaielda ei olnud. Kui on ühe erakonnaga valimistele mindud ja riigikokku saadud, siis peab olema valmis vastutust võtma.

Ma küsin, kust see raha tuleb.

Õpetajate palgad ei jää kindlasti neljaks aastaks seisma. Selline vale eelarvamus levis sügisel, kui tehti riigieelarve strateegiat. Kui hakkame kriisist välja tulema ja näeme, kuidas majandusega läheb, kuidas makse laekub, siis ma arvan, et palgad tõusevad kindlasti varem kui nelja aasta pärast.

Mis oleks, kui teeksite valitsuses ettepaneku see loll referendum ära jätta ja raha haridusse suunata? Palku ehk ei saa tõsta sellega, aga midagi ikka?

See, kui rahva käest midagi küsitakse, on täitsa okei. Keskerakond on sellest mitmetel valimistel rääkinud, ja nüüd on ametis koalitsioon, mis otsustas, et rahva käest võib küsida. Kas see küsimus on kõige olulisem? Ma isiklikult arvan, et ei ole. Näiteks kas või kellakeeramine oleks olulisem. Mis puutub abielusse, siis: kas teised abieluvormid peale perekonnaseaduses sätestatu on olemas? Muidugi on olemas ja neid ei peaks vägisi reguleerima. Aga rahva käest arvamust küsida võib.

Teie vastaksite praegu avalikuks saanud küsimusele ei või jah?

Anonüümse küsitluse mõte ongi see, et inimene saab arvamus avaldada anonüümselt. Aga kuna ma olen abielus ja alles hiljuti naise võtnud, siis kaldun ma traditsiooniline vastuse poole.

Keskerakonna hääled peavad, kui riigikogus hääletamiseks läheb?

Me oleme mitukümmend aastat rääkinud, et selliseid küsitlusi võiks läbi viia. Seda pole tehtud, viimane küsitlus oli Euroopa Liitu astumise asjus.

Koalitsioonilepingusse sai abielureferendum siiski EKRE algatusel.

Sellest ei teegi keegi saladust. Koalitsioonilepingu aruteludel lepiti kokku et see kirjutatakse sisse. Jah, kõige rohkem soovis seda EKRE.

Ikkagi, paljud Keskerakonna liikmed on sügavalt häiritud sellest referendumist. Olete kindel, et KE hääled peavad riigikogus, kui asi sinnamaale peaks jõudma?

Ma ei oska öelda, seda teatakse paremini riigikogus ja fraktsioonides. Mina ei dramatiseeriks seda küsitlust üle. Natuke liiga värvikalt maalitakse seinale tonte. On loomulik rahva käest küsida – sealt me saame tunnetuse, mida rahvas arvab. Ja siis on poliitikute otsustada, kas see kandub edasi: kas nii, et perekonnaseadust ei muudeta või et niipea Eestis samasooliste abielu ei tule.

Kas pole siiski nii, et referendumi tulemus on siduv? Ja kas ei peaks olema nii, et inimesed teavad, mida nende ei või jaa kaasa toob?

Mina ei ole jurist, ja isegi juristid pole ühel arvamusel. Kui tuleb jaa, siis ei lähe keegi lähiajal perekonnaseadust muutma ja ei samasooliste abielu ei ole võrdne mehe ja naise abieluga. Kui tuleb ei, siis tuleks vähemasti kooseluseaduse rakendusaktid vastu võtta.

Muide, ükspäev Jüri Ratas just täitsa ootamatult ütleski: mis oleks, kui võtaks rakendusaktid vastu? Olete seda erakonnas arutanud?

Rakenduaktide suhtes on erakonnas olnud eriarvamusi. Ka küsitluse suhtes ei ole meil ühtset kindlat seisukohta.

Teilt oodatakse seda isegi Euroopas. ALDE ootab isegi, et teeksite ei-kampaaniat.

Erakonnas on eriarvamusi, me oleme seda arutanud ja otsustanud, et inimene saab vabalt valida. Me ei kujunda ühtset seisukohta. See on sügavalt isiklik küsimus, igaüks otsustab küsitlusel ise, mis ta vastab.

Oot, Keskerakond annab riigikogus hääletamise vabaks?

Küsitluse läbiviimises oleme kokku leppinud, aga ühist seisukohta jah- või ei-vastuse suhtes ei tule.

Miks ma küsin: Isamaas käärib nimelt mäss. Pruugib Kiislerile, Ladõnskajale ja Saaremäele veel mõni lisanduda, ongi referendum põhjas ja koalitsioon koos sellega?

Ega see lihtne ei ole. Eelnõusse saab muudatusettepanekuid teha. Ma ei tea, kas veel keegi peale Isamaa saadikute kahtleb hääletusel. Eks elu näitab.

Aga ALDE ootus, et Keskerakond teeks ei-kampaaniat, kuidas sellega on?

Me oleme oma seisukohti ALDEle selgitanud: et me ei kujunda erakonna seisukohta ja ei tee kampaaniat. Küsitluse läbiviimise oleme kokku leppinud, see tuleb.

Kuidas tundsite end päevil, mil veel Mart Helme valitsuses oli ja pärast iga teatavat raadiosaadet võis plahvatada pomm, sealhulgas rahvusvahelistes suhetes?

Mina seda raadisaadet pole kuulanud, küll aga lugenud ajakirjanduse kommentaare. Muidugi ei nõustu ma nii mõnegi asjaga, mis seal on maha öeldud. Martin Helmega töötasime koos ühe koridori peal – kabinetid oli eri koridori otstes – ja see töö on olnud tulemuslik. Ka valitsuse töö on olnud tulemuslik. Mul on kahju, et nende teatud väljaütlemiste ja skandaalide pärast ei paista sisuline töö välja. Tundub, valitsus tegeleb kurat teab millega.

Täpselt nii paistab jah.

See on ajakirjanduse asi, kuidas ta kajastab valitsuse tööd.

Kas pole nii, et see on ka valitsuse asi, kes sinna valitsusse kuuluvad?

Seda küll, aga me teeme valitsuses sisulist tööd. Mitte keegi ei tunne selle vastu huvi.

Miks te ei muuda valitsuse koosseisu nii, et sisuline töö välja paistaks?

Selles valitsuses saame sisulist tööd teha väga hästi. Eelmises valitsuses oli see keerulisem.

Teil pole kahju, et see sisuline töö nii vähe välja paistab?

Selle kohta, mis tänasel klikiajastul välja paistab või ei paista, on mul isiklik arvamus.

Palun, väljendage seda.

See on väga erinev ajast 15 aastat tagasi, mil ma olin esimest korda minister.

Palun, võtke lõpetuseks kokku oma saavutused riigihalduse ministrina, näiteks ääremaastumise vältimisel.

Olen olnud sellel postil praeguses ja eelmises valitsuses. Oleme konkreetsete meetmetega püüdnud kaasa aidata elu arendamisele vähemalt kahes piirkonnas, Kagu-Eestis ja Ida-Virus. Kohalike omavalitsuste kogutulu on suurenenud kolme aastaga 30 protsenti. Kui omavalitsusel on piisavalt ressursse, siis saab ta kohalikku elu arendada. Riigireform: neljas ministeeriumis toimusid konsolideerimised. Sellest ei ole eriti räägitud, aga see on toimunud. Sellist ametiasutuste ühendamist pole Eesti ajaloos varem olnud.

Martin Helme on kevadest peale rääkinud, et riigisektoris mingit kärpimist ei ole, nii olevat majanduse tervisele hea. Ma pole sellest aru saanud, selgitage, palun.

Teatud kärped on olnud. Teatud kulutused on tegemata jäänud. Selle arvelt on tehtud erakorralisi kulusid, mis on vajalikud olnud koroonakriisi lahendamiseks. Avaliku sektori palk ei tõuse. Kahjuks on seal ka õpetajate palk, mis oleks võinud tõusta, aga niisugune oli otsus. Kevadel vaatame eelarvestrateegiale uuesti otsa.

Kas pärisite Mailis Repsilt ka kohustuse lohutada Jüri Ratast, kui tal on vahel kurb, häbi ja piinlik?

Jüri Ratasega oleme enne ka nõu pidanud. Olen ka erakonna juhatuse liige. Kui peaminister tõstatab probleeme, siis arutame need läbi. Ma ei tea, kas nimetada seda lohutamiseks – pigem mõtleme, kuidas asju lahendada.