ER-i tehnikaosakonna esindaja Vytautas Martinonis ütles BNS-ile, et saated on taastatud arvutites säilinud tagavarakoopiatest. Ta lisas, et saadete taastamine jätkub.

Martinonise sõnul ei taasta Klassikaraadio ilmselt kogu kadunud materjali, vaid alles otsustab, milliseid kadunud saateid saab uuesti teha. “Sajaprotsendiliselt ei õnnestugi kõike taastada,” lisas ta.

Ööl vastu pühapäeva juhtunud arvutirikke põhjustas arvuti kõvaketta rike. “Seda on varemgi juhtunud ja selle vastu peaks arvutisüsteem olema kaitstud,” ültes Martinonis.

Probleem tekkis siis, kui ei käivitunud tavapärased turvameetmed. “Turvasüsteem käivitus, aga ettearvamatult, tekitades kasu asemel kahju,” ütles ta.

Praegu raadio analüüsib koos IBM-i asjatundjatega probleemi põhjusi.

Eesti Raadio peadirektor Ain Saarna on varem öelnud, et peale tehniliste aspektide sundis õnnetus raadiot muutma ka töökorraldust. “Arutasime asja tõsiselt ja usutavasti saavad ka loomingulised töötajad aru, et eetri operatiivserver pole kasutatav arhiiviserverina,” nentis ta. “Peatoimetajad on saanud ülesande hoolitseda selle eest, väärtuslikud saated või saateosad arhiveeritaks CDR-idel või DAT-kassettidel.”