"Ehte humanitaargümnaasiumi näide, kus direktorit ähvardab vallandamine seetõttu, et ta ei soovinud lasta takistada üleminekut eestikeelsele õppele on väga murettekitav. Tallinna volikogu saadab teist aastat järjest valitsusele hoolekogude poolt teadlikult ebaseaduslikult koostatud taotlused õppekeele muutmiseks. Pealegi on need taotlused vastuolus nende samade koolide arengukavadega. Hoolekogude ässitamine kooliadministratsioonide vastu ja koolide sellisesse poliitilisse vastasseisu kiskumine on vastutustundetu ja jõle tegu. Selline terror tuleb koheselt lõpetada," ütles ühingu Vaba Isamaaline Kodanik liige Jevgeni Krištafovitš saadetud teates.

Ühing soovitab Tallinna linnavõimudele keskenduda positiivsetele sammudele lõimumises ja hariduses ning toetada koolijuhte, kes pingutavad selle nimel.

"Õpilaste ja eesti koolisüsteemi tegelik valmidus eestikeelseks gümnaasiumiõppeks on suurem, kui seda püüab näidata Tallinna linnavalitsus. Meie väikeses rahvusriigis ei ole võimalik jätkata kahe paralleelse erinevas keeles gümnaasiumiharuga," ütles endine haridusminister Tõnis Lukas.

"Keelekümblusprogrammi sellel aastal lõpuni jõudnud esimene lend näitas ilmekalt, et riigi toega ja teatud pingutustega koolide ning lapsevanemate poolt on teistkeelsetel noortel võimalik saavutada suurepäraseid õppetulemusi ka enamasti eesti keeles õppides. Keelekümblusprogrammiga liitumist tuleb stimuleerida ja koolijuhid vajavad selles töös võimude tuge. Praegune olukord,kus Eesti suurim omavalitsus hoopis töötab loomulikele muudatustele vastu, on ebaloomulik," lisas Tõnis Lukas.