„Erakondade katsed haarata endale üha enam riigieelarvelisi vahendied teevad meid murelikuks,“ märgitakse pöördumises. „Kutsume üles kõiki erakondi leppima kokku parteide riikliku rahastamise vähendamises ja suunama vabanevad vahendid hariduse edendamseks.“

Riigikogu liige Tõnis Lukas ütles kommentaariks, et täna õhtul kuulab kogu Euroopa Eesti muusikat ja võib olla kuulatakse alates homsest rohkem üksteist ka Eestis, sest praegu ongi probleem selles, et ei kuulata.

Lukase sõnul on mõte vähendada parteide ülekuldamist ehk riiklikku rahastamist samm-sammult poole võrra kuni see jõuab kolme miljoni euroni aastas.

Tallinn ei ole linnriik

Teises pöördumises olukorra kohta Tallinnas rõhutati, et kildkondlikud huvid ja võimuiha on viinud Tallinnas võimu kaugenemiseni kodanikest.

„Tallinn ei ole linnriik,“ rõhutati pöördumises. „Linnavalitsuse ja vabariigi valitsuse vastasseis ei ole konstruktiivne.“

Pöördumises öeldakse, et Tallinn ei vaja munitsipaalpolitseid, oma televisiooni, ombutsmani, kuid vajab sidusust tervikliku riigihaldusega.

Pöördumises kutsutakse vabaühendusi ja Tallinna linnavolikogu opositsiooni üles alustama läbirääkimisi arenguid tagava koostöö loomiseks. „Oleme koostöö ja muutuste poolt,“ märgitakse.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik pöördumine olukorra kohta Eestis

Ühendus Vaba Isamaaline Kodanik väljendab muret süveneva poliitilise kriisi pärast Eestis. Erakondade katsed haarata endale üha enam riigieelarve vahendeid ja erakondlike rahastamisskeemide häbiväärsed detailid teevad meid ülimalt ärevaks.

Ohtu on seatud meie ühiskondlik sidusus. See on kahetsusväärne ja mõneti ootamatugi – seda enam, et paljude rahvusvaheliste näitajate järgi on Eesti seni olnud eeskujulik ja jätkusuutlik.

Kutsume üles kõiki erakondi:

- leppima kokku erakondade riikliku rahastamise vähendamises ning suunama vabanevad vahendid Eesti haridusse ja kultuuri;
- suurendama valitsemise läbipaistvust ja poliitikute ning erakondade vastutust valijate ees;
- alustama viivitamatult meetmete väljatöötamist omavalitsuste ülesannete ja tulubaasi korrastamiseks, riigireformi läbiviimiseks ning toimiva esmatasandi otsustusõiguse tagamiseks;
- otsima uusi tasakaalupunkte eri võimuharude vahel, samuti kodanikkonna ja riigi põhiseaduslike institutsioonide vahel.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik pöördumine olukorra kohta Tallinnas

Ühendusele Vaba Isamaaline Kodanik valmistab muret olukorra halvenemine Tallinna juhtimisel. Kildkondlikud huvid ja võimuiha on viinud teenuste halvenemisele ja linnavõimu kaugenemisele inimestest. Jagame linnakodanike muret teede, lasteaedade, koolide, kultuuri- ja spordiasutuste halva olukorra pärast.

Juhime avalikkuse tähelepanu tõigale, et Tallinn ei ole linnriik. Tallinn on üks Eesti omavalitsus. Tallinna ja Vabariigi Valitsuse vastasseis ei ole konstruktiivne ning selle eest kannavad vastutust mõlemad osapooled. Tallinn ei vaja oma televisiooni, ombudsmani, absurdseid rahvaküsitlusi ega munitsipaalpolitseid.

Tallinn vajab nüüdisaegset ning avatud kohaliku elu korraldust ning sidusust tervikliku riigihaldusega.

Kodanikuühiskonna hääl on Tallinna valupunktidele osutanud selgemalt ja sirgemalt kui linnavolikogu opositsiooni oma. Seda arvesse võttes pöördub Vaba Isamaaline Kodanik Tallinna vabaühenduste poole, samuti Eesti Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja IRL-i poole üleskutsega alustada dialoogi muutuste kavandamiseks ja elluviimiseks Tallinnas.

Kui koostööd ei tehta ja minnakse valimistele killustunult, siis antakse roheline tuli olukorra halvenemisele ning Keskerakonna omakasupüüdlikule ja kildkondlikule käitumisele. Vaba Isamaaline Kodanik ei pea sellist lähenemist mõistlikuks. Tallinn ja tallinlased väärivad enamat! Oleme koostöö ja muutuste poolt!