Ansipi tagasiastumisega seotud asjaolusid kaalunud MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik (VIK) ja Eesti Vabaerakonna Algatusrühm (EVA) leidsid, et peaminister Andrus Ansip on avaldanud soovi ametist lahkuda esitamata selle kohta ainsatki veenvat isiklikku või tervislikku põhjendust. Samuti ei ole ta võtnud poliitilist vastutust ühegi tehtud või tegemata jäetud poliitilise teo suhtes, mis võiks olla tagasiastumise põhjuseks.

Nõnda toimides on peaminister Ansip loonud halva pretsedendi Eesti poliitilises kultuuris. Jääb eksitav mulje, nagu oleks peaministri amet midagi, millest loobutakse, kui tuju tuleb või kui kildkondlik
poliittehnoloogiline kaalutlus seda nõuab, märgivad VIK ja EVA.

Reformierakonna kavandatav rollivangerdus viia Siim Kallas peaministriks ja Ansip Euroopa Liidu volinikuks meenutab Putini-Medvedevi rollivahetust Venemaal mõne aasta eest. Selline käik ei ole üksnes Reformierakonna siseasi ning demokraatlikult toimiv poliitiline süsteem ei pea seda lubama.

Kuna Reformierakonna juht on vabatahtlikult ja sisulise põhjenduseta peaministri kohast loobunud ning Keskerakonna juht on esitlenud end Venemaa käpiknukuna, siis ei saa juhtrolli valitsuse moodustamisel usaldada nende erakondade esindajatele. Siim Kallas pole saanud riigikogu valimistel rahva mandaati, samuti eeldaks tema kuulumine valitsuskabinetti veenvaid selgitusi nii Eesti Panga garantiikirjade kui ka Euroopa Komisjonist ennetähtaegse lahkumise kohta, lisavad EVA ja VIK.

"Kõiki neid asjaolusid arvestades peame erakorralisi riigikogu valimisi ausamaks teeks riigis tekkinud olukorra lahendamisel, kui seda on nelja kartellierakonna ümberrivistamine selleks mandaati mitte omava peaministrikandidaadi poolt," rõhutavad VIK ja EVA.