Eestis viibinud USA asevälisminister Daniel Fried ütles, et loodab viisavabaduse osas parimat, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Ma tean, et USA kongressis viisavabaduse otsus kõigile ei meeldi ja osale ei meeldi see üldse,” lausus Fried, kuid avaldas lootust, et muretseda ei ole siiski põhjust ning viisavabadus Eestiga tuleb võimalikult pea.

Eesti USA saatkonna pressiesindaja James Land kinnitas, et kongressis enam hääletama ei hakata. Praegu tuleb vaid läbida USA seadustest tulenevad sertifitseerimised. Endiselt püsib võimalus, et eestlased saavad viisavabalt USA-sse reisida veel sel aastal.

Kui praegu tuleb USA-sse reisimiseks taotleda viisat, täita selleks internetis taotlus ja käia saatkonnas vestlusel, siis viisavabaduse programmiga liitudes tuleks sõiduhuvilistel vaid veebi kaudu USA sissesõiduluba taotleda.

Viisa taotlemiseks kulub heal juhul pisut üle nädala, sissesõiduloa saab saatkonna andmetel vaid mõne sekundiga. Samuti muutub dokumentide vormistamine odavamaks. Praegu maksab USA viisa taotlemine 1507 krooni, millele lisandub kulleriga passi tagasisaatmise tasu 50–60 krooni, sissesõiduloa eest aga tasu ei küsita.

Välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha selgitas loa saamise protseduuri, öeldes, et ankeet tuleks USA saatkonna kodulehel täita vähemalt 72 tundi enne reisi.

“Elektroonilise reisijate registreerimise süsteemi ESTA kaudu kontrollitakse reisijate andmeid. Sinna sisestatakse enne reisi needsamad andmed, mis seni on tulnud reisijatel täita lennukis maabumiskaartidel. Ankeet tuleb täita inglise keeles ja selles tuleb esitada andmed nime, sünniaja, passi andmete kohta ja reisi sihtkoha aadressi kohta,” rääkis Luha.

Sissesõiduloaga saab USA-sse reisida turistina või lühiajalisele ärivisiidile, muul juhul tuleb siiski viisat taotleda. Samuti võivad viisat taotleda need inimesed, kes saavad ESTA süsteemist eitava vastuse.

Pisut keerulisemaks muudab uue süsteemi korral USA-sse sõitu nõue, et riiki reisijal peab olema biomeetriline pass, neid on aga Eestis väljastatud alles 22. maist 2007. Seega peaksid vanema passi omanikud arvestama, et enne reisi tuleb reisidokument välja vahetada, mis võib võtta kuni 30 päeva.