Kes lindistas poliitikute vestluseid?

1995. aastal puhkes Savisaare mainet siiani määriv lindiskandaal, kui selgus, et Savisaare vestluseid teiste poliitikutega on salvestatud. Süü selle eest võttis enda peale Savisaare lapse ema Vilja, aga levinud kahtluse kohaselt salvestas vestluseid siiski Savisaar ise. Ühest vastust pole siiani.

Kas vene häälte järele minek oli teadlik valik?

Savisaare juhitav Keskerakond on väga Savisaare nägu. Praeguseks on suurem osa Keskerakonna toetajaid kohalikud venelased. Keskerakond on venelaste seas domineeriv erakond. Kas tegemist oli teadliku poliitilise valikuga või see lihtsalt kujunes nii asjade käigus, pole selge, sest asjassepuutuvad inimesed räägivad erinevaid versioone.

Kust on pärit Savisaare raha?

Savisaare Šveitsi kontol oli tipp-hetkel vähemalt 655 000 eurot. Me ei tea, kust see raha tuli. Arvestades Savisaare pikka karjääri linnajuhina ning Eesti omavalitsuste mainet korruptsiooni pesadena on nii suure summa hoidmine Šveitsi arvel väga kahtlane. Eriti, kuna palgatööga poliitik sellist raha Eestis ei teeni.

Kas ta küsis Venemaalt raha Keskerakonna kampaania jaoks?

2010. aasta lõpus puhkes idarahaskandaal, sest kaitsepolitsei süüdistas Savisaart Venemaalt Keskerakonna valimiskampaania jaoks raha küsimises. Keskerakond vastas, et raha küsiti Lasnamäe õigeusu kiriku ehituseks.

Miks maksis ta iseendale honorari?

Edgar Savisaare kontrolli all olev fond Arsai Investments maksis Savisaarele sadu tuhandeid eurosid honorari, et Savisaar saaks tasuta oma võla Liechtensteini ärimees Peter Kaiserile. Miks maksis Savisaar iseendale honorari? Kas tegemist oli fiktiivse tehinguga, mille eesmärgiks oli varjata Savisaare enda raha Šveitsist ära toomist? Vastuse neile küsimustele võib anda käimasolev uurimine.