Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas võrdles möödunud ööpäeva kiirabi tööd aastavahetusega. Adlas ütles Delfile, et viie patsiendi puhul oli tegemist alajahtumisega, kuid õnneks saadi õigel ajal jaole ja kellegi elu ohus ei ole.

Adlase sõnul on kiirabi viimastel päevadel tegelenud ühe-kahe alajahtunud patsiendiga.

Ligi 30 patsienti vajas möödunud ööpäeval kiirabi abi erinevate alkoholimürgistuste tõttu. „Rahvas pidutses eile,“ sõnas Adlas. „Kui pidutseda on tarvis, siis peaks kindlasti keegi kaine inimene seltskonnast vaatama, et kõik kenasti koju saaksid ja välja ei jääks.“

Adlas rääkis, et kainel inimesel ei ole elu nende külmakraadidega veel ohus. Küll aga manitses arst et, et sellise külmaga ei tasu alkoholi võtta. Tema sõnul on vanarahva tarkus, et alkohol on külmarohi, kahe otsaga asi.

Kui inimene liigutab ja on aktiivne, siis võib väike pits tõesti head teha, aga näiteks mahajahtunud inimese soojendamiseks ei tohi küll alkoholi anda, rääkis Adlas.

Spetsialistide sõnul tekib organismi külmumine ehk hüpotermia siis, kui inimese kehatemperatuur langeb alla 35 kraadi. Sel juhul tuleb talle anda viivitamatut abi, muidu võib inimene surnuks külmuda. Hüpotermia tekib kergemini lastel ning eakatel.

Kerge hüpotermia korral on kehatemperatuur langenud 36,5-30 kraadini ning inimesel tekivad tugevad ja tahtmatud külmavärinad, kõnetakistus ja nägemis- ning koordinatsioonihäired, lihaskangestus ja tahtmatud lihastõmblused ning kaob tahe end liigutada.

Mõõduka hüpotermia korral langeb kehatemperatuur 29,5-27 kraadini ning esinevad mõtlemisvõime nõrgenemine, mälukaotus, ükskõiksus- ja tardumusseisund, püsivad lihaskangestused, pulsi ja hingamise aeglustumine ning südame rütmihäired.

Kerge ja mõõduka hüpotermia korral tuleb kannatanu viia kiiresti sooja ruumi istuma või lamama, vahetada märjad riided ja jalanõud kuivade ja soojade vastu, anda talle sooja mittealkohoolset jooki ning soojendada kannatanu kehapinda aeglaselt ja ettevaatlikult. Soojendada ei tohi külmunu käsi ja jalgu ning pärast ülessoojenemist ei tohi külmunud inimene enam välja külma ja tuule kätte minna.

Raske hüpotermia toob endaga kaasa teadvusekaotuse, reflekside kadumise, südametegevuse korrapäratuks muutumise ja lakkamise ning kehatemperatuuri languse 26,5-25,5 kraadini. Raskelt külmunud inimene tuleb mässida sooja teki sisse, panna rahulikult lamama, vältida järske liigutusi ning kutsuda talle kiirabi.