Meetmed sisaldavad näiteks kõigi avalike kogunemiste keelamist ja kogu riigisise liikumise keelamist, kui tegu pole just tööks vajaliku liikumise või hädaolukorraga. Praegu on õige aeg kodus istuda, ütles Conte Itaalia riigitelevisioonis.

Liikumiskeeld puudutab 60 miljonit inimest Euroopa suuruselt neljandas majandusruumis. Uut korda analüüsides on ilmne, et keelatud on kõik üritused, kinod tuleb sulgeda, teatrid, jõusaalid, diskoteegid ja kõrtsid niisamuti. Ära jäävad ka pulmad ja matused. Kõik koolid ja ülikoolid on kinni vähemalt 3. aprillini, ehk veel umbes kuu aega.

Otsus on vajalik, et kaitsta Itaalia kõige haavatavamaud elanikke, vanureid ja kroonilisi haigeid.

Itaalia koroonaviirusesse surnute arv tõusis eile 366-lt 463-le. Itaalia on nüüd suuruselt teine nakkuskolle pärast Hiinat. Ka nakatunute arv kasvas pühapäevaga võrreldes 24%. Nakatumisjuhtumeid on Itaalia kõigis 20 regioonis.

Conte ütles, et parim, mida inimesed teha saavad, on püsida kodus.

„Meil on nakatumise oluline kasv... ja surmade,” ütles Conte oma õhtuses pöördumises. „Kogu Itaalia muutub kaitstud tsooniks. Me kõik peame Itaalia heaks millestki loobuma. Me peame tegema seda kohe. Seetõttu otsustasin ma tarvitusele võtta veelgi tugevamad ja tõsisemad meetmed leviku kontrollimiseks... ja kõigi kodanike tervise kaitsmiseks.”

Varasemas intervjuus ajalehele La Repubblica ütles Conte: „Ma olen mõelnud Churchilli vanadele kõnedele – see on meie süngeim tund, aga me saame hakkama.”

Conte kirjeldas meetmeid kodus püsimisena. Inimestel on keelatud avalikes kohtades koguneda. „Ei mingit ööelu enam, me ei saa seda enam lubada, sest need on nakatumisvõimalused,” ütles Conte.

Kõik spordiüritused, sealhulgas jalgpallimatšid, jäävad ära. Koolid ja ülikoolid jäävad suletuks vähemalt 3. aprillini.

Reisida lubatakse ainult neil, kellel on tõsine tööalane või perekondlik põhjus. Kõik lennukiga lahkujad ja saabujad peavad esitama põhjenduse.

Raudteejaamades mõõdetakse reisijate temperatuuri. Ristluslaevadel on keelatud silduda mitmetes sadamates.

Varem esmaspäeval suri vanglarahutuste tõttu Itaalias seitse kinnipeetut. Rahutuste põhjuseks oli see, et võimud peatasid viiruse leviku piiramiseks kõik vanglakülastused.

Probleemid algasid Modena Sant’Anna vanglas. Vähemalt kaks kinnipeetut suri narkootikumi üledoosi pärast vanglahaiglast heroiini aseaine metadooni varastamist.

Milano San Vittore vanglas süütasid kinnipeetud ühe kongide bloki ja ronisid akende kaudu katusele.

Itaalia lõunaosas Foggia vanglas murdsid kümned kinnipeetud hoonest välja. Paljud peeti kiiresti kinni. Üheksa on kadunud.

Rahutusi oli ka teistes Põhja-Itaalia vanglates ning Napolis ja Roomas.

Nakatumiste arv üle maailma on nüüd kasvanud üle 111 000 ja surmajuhtumeid on umbes 3890.

Iraan on teatanud 43 uuest surmajuhtumist viimase 24 tunni jooksul. Kokku on surnud vähemalt 237 inimest ja nakatumisjuhtumeid on 7161. Arvatakse, et tegelik number on palju suurem.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas, et pandeemiaoht on väga reaalne.

Kanadas leidis kinnitust esimene surmajuhtum. Briti Columbia provintsi hooldekodus suri eakas mees.

Prantsusmaal nakatus kultuuriminister Franck Riester. Tema meeskonna teatel veetis ta eelmisel nädalal mitu päeva parlamendis, mille mitu liiget on haigestunud.

USA-s ületas kinnitatud nakatumisjuhtumite arv 500.

Ristluslaev tuhandete inimestega pardal, mida California rannikul mitu päeva sadamasse ei lastud, sildus lõpuks San Francisco lähedal Oaklandi sadamas.