Kolmapäeval sai Pärnu maavalitsuse sotsiaalprogrammide ja koolituse peaspetsialist Kätlin Alvela e-kirja talle tundmatult inimeselt sihtasutusest Tartumaa turism, kirjutas Postimees.

Kirjale lisatud dokumendis seisid MTÜ Kodukandi liikumine möödunud aasta novembris teostatud rahalised tehingud Ühispangas ning arveldusarve väljavõtte hetkel valitsenud kontoseis.

Ühispanga põhjalik uurimine selgitas, et tegemist võis olla arvutiviirusega. “Tundub küll, et see on tüüpiline juhtum, kus viirus on asunud suvalisi dokumente saatama,” ütles panga infotehnoloogia valdkonna arendusdirektor Ain Rasva.

Arvatavasti on arveldusarve omanik Rasva sõnul salvestanud ühispanga internetipangast enda arvutisse sooritatud tehingute väljavõtte ning seejärel on arvutis asetsev viirus asunud seda edasi saatma.

Rasva sõnul peaksid e-mailiga kontode väljavõtteid saavad ettevõtjad hoolitsema turvalisuse pärast. Lahendusena pakkus ta panga turvalise e-maili teenuse, kus pangast saabuv kiri on dešifreeritud, mida saab lugeda vaid vajaliku tarkvara abil, mis on igal kliendil personaalne.