Mittetulundusühing Viina Liit taunib alkoholismi levikut ja üha suurenevat joomise kasvu eeskätt noorte hulgas, teatas ühendus Delfile saadetud avalduses.

Alkoholi tarbimine Viina Liidu sõnul on sotsiaalne probleem, mille põhjused peituvad paljuski riigi sotsiaalsel abitusel ning kõigepealt tahaks näha riigi suhtumise muutumist alkoholismi.

Viina Liidu andmetel on alkoholi kogus, mis realiseeritakse hilisõhtusel või öisel perioodil, tühine. ”See fakt seab kahtluse alla väite, et linnas öisel ajal toime pandud kuriteod saavad alguse just sealt,” teatas ühendus.

„Arvesse võttes kõikvõimalike baaride, ööklubide, kohvikute jms. meelelahutus ning vaba aja veetmise kohtade arvu Tallinna linnas usume, et jaekaubanduses öisel ajal müüdud alkoholi mõju linna kuritegevusele on ülehinnatud,” kirjutab ühendus.

Täieliku keelustamise negatiivse tulemusena näeb Viina Liit taas tekkivat niši salaviinale. „Kujutlege aga olukorda, kus pealinna külastav turist ostab (näiteks) kahtlase päritoluga taksoviina ning saab peale selle tarvitamist metanoolimürgituse,” teatab ühendus. „Väidame, et kasvõi üks selline juhtum oleks kogu Eesti ja Tallinna mainele väga valus hoop.”

Liit pakub ühe võimalusena piirata öösel alkoholi müüvate kaupluste arvu ning esitada öömüügiks oluliselt rangemad nõuded kaupmehele. Näit. rangem ostja vanuse kontroll (dokumendi. esitamine), nähtavalt joobes isikutele müügist keeldumise kohustus jne.

Teine võimalus oleks liidu sõnul lubada öist alkoholimüüki sooritada vaid panga magnetkaardiga. See võimaldab identifitseerida osja vanuse, vältides alla lubatud vanusepiiri noortel juurdepääsu alkoholile. Samas jätab võimaluse turistidele turvaliselt oma ostu sooritada.

Kui üldse otsustada piirata öösel müüki, siis sellel ajavahemikul kui ööklubid jms meelelahutusasutused oma uksed sulgevad (kella 3-6ni), et peolõpetajatel ei oleks kiusatust esimesest ettejuhtuvast poest lisaalkoholi osta, leiab Viina Liit.

Alkoholi öömüügiga tegelevatesse kauplustesse võiks ühenduse ettepanekul paigaldada kaamerad, jälgimaks alkoholimüügireeglitest (alaealised, nähtavalt joobes isikud) kinnipidamist.