Laiale avalikkusele avaneb näitus 16. jaanuarist, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Põhiliselt dokumentide ja eriti fotodokumentide abil annab näitus ülevaate Laidoneri lapsepõlvest, õpingutest sõjakoolis ja Peterburi Nikolai sõjaväeakadeemias, teenistusest tsaariarmees ning tegevusest Eesti sõjavägede ülemjuhatajana võidukas Vabadussõjas.

Esitletakse ka Johan Laidoneri tegevust riigikogu liikmena, ülemjuhatajana aastatel 1934–1940 ja avaliku elu tegelasena. Eraldi käsitletakse tema perekonda ja kodusid Tallinnas Õllepruuli tänaval ja Viimsi mõisas ning vangipõlve Venemaal.

Näituse osaks on Johan Laidonerile Eesti Vabariigi ja teiste riikide poolt annetatud teenetemärkide kollektsioon, mis 2004. aastal USAst Eestisse tagasi toodi.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles näitust avades, et vahel unustame end Eesti iseseisvumisest kõneledes ajaloolistesse abstraktsioonidesse, rääkides sobivate tingimuste tekkimisest, mis võimaldasid Eesti Vabariigi sünnil teoks saada.

„Ometigi peaksime tegelikult rääkima ka nendest reaalsetest inimestest, kes Eesti eest nii relva kui sulega võideldes lõpuks karmi hinda maksid. Selliste inimeste seas seisab sirge seljaga Eesti ajaloo suurkuju kindral Johan Laidoner,” ütles kaitseminister.